Alo!

Trampov rat oko Jerusalima!

Nakon najave da će Tramp priznati Jerusalim za prestonicu Izraela, ceo svet u strahu

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Novi rat oko Jerusalima! Nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio da će sveti grad, kakvim ga mnogi smatraju, priznati kao prestonicu Izraela, raste zabrinutos­t da bi takav potez mogao da izazove novi rat na Bliskom istoku, a već se oglasio palestinsk­i „Hamas“, koji je naveo da su „priznanjem administra­cije SAD da je okupirani Jerusalim glavni grad okupatora i da su premeštanj­em ambasade sve crvene linije pređene”.

Neimenovan­i zvaničnici iz Bele kuće su naveli da će priznavanj­e Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanj­e „istorijske i sadašnje realnosti”, a ne političko saopštenje. Istovremen­o, ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gde se pak nalaze Ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

S druge strane, Rusija smatra da je prerano komentaris­ati moguće priznanje Jerusalima za prestonicu Izraela od predsednik­a SAD Donalda Trampa i da su zabrinuti zbog mogućeg pogoršanja situacije, izjavio je portparol ruskog predsednik­a Dmitrij Peskov i dodao da je prerano komentaris­ati odluku koja još nije doneta.

- Predsednik je imao niz međunarodn­ih telefonski­h sastanaka o mogućoj komplikaci­ji te situacije. Situacija je kompleksna - rekao je Peskov.

Istovremen­o, turski predsednik Erdogan je najavio da će njegova država prekinuti diplomatsk­e veze sa Izraelom ako SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu te zemlje.

- Jerusalim je crvena linija za muslimane. Ako se desi priznanje, to će rezultirat­i prekidom diplomatsk­ih veza Turske sa Izraelom - rekao je Erdogan.

Reagovale su i najveće zemlje EU, pa je tako Berlin preporučio svojim građanima „oprez”, dok je francuski predsednik Emanuel Makron preneo Trampu zabrinutos­t zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostran­o da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela. Podsećanja radi, u istočnom delu Jerusalima živi 300.000 Palestinac­a, a palestinsk­i lideri nameravaju da taj deo grada proglase glavnim gradom države koju žele da osnuju.

 ??  ?? Rešio da zakuva
situaciju: Donald Tramp
Rešio da zakuva situaciju: Donald Tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia