Alo!

Roni O'Saliven, KRALJ SNUOERE!

- Piše: Milan Prelić

Kroz svet snukera je za poslednjih 25 godina prošlo mnogo vrhunskih igrača, ali svi do jednog će se složiti - kralj ove igre je Roni O'saliven.

Petostruki svetski šampion i osvajač čak 30 rangirnih titula nije i najtrofejn­iji igrač svih vremena. Ta titula, još pripada Stivenu Henriju (sedam puta svetski šampion i 36 rangirnih titula), ali svaki igrač i ljubitelj ove igre će vam na pitanje: "Ko je najbolji?", kao iz topa reći:

"Roni O'saliven".

Harizmatič­ni Englez je u mnogim kategorija­ma najbolji svih vremena: postigao je 13 maksimalni­h brejkova od 147 poena, čak 908 većih od 100 poena, a na kontu njegovih neverovatn­ih rezultata nalazi se i jedan iz kategorije "verovali ili ne" Roni je 1997. odigrao najbrži maksimalni brejk ikada, za čudesnih pet minuta i 20 sekundi! "Žrtva" tog kultnog frejma,

Piter Ebdon, i danas ima samo reči hvale za O'salivena.

- On je jedan od najboljih sportista svih vremena, nema sumnje. Možete ga gledati na isti način kao Rodžera Federera, Tajgera Vudsa, Mihaela Šumahera i Lionela Mesija. Svi su oni talentovan­i, s najboljim prirodnim darom. Sa njima sve izgleda lako. Oni su na drugom nivou u odnosu na ostale - rekao je Ebdon. Zbog brzine kojom odigrava udarce, između 12 i 14 sekundi po kugli, O'saliven je dobio nadimak The Rocket (Raketa).

Kada je u psihički dobrom stanju, za stolom deluje nestvarno, ali...

Čudesna karijera ovog neverovatn­og Engleza ima i tamnu stranu.

Roni boluje od manične depresije i bipolarnog poremećaja. Ako na to dodamo da je njegov otac robijao zbog ubistva, dobija se pakleni koktel psihičkih problema zbog kojih je Roni izaziva incidente nezapamćen­e u ovoj džentlmens­koj igri. Znao je da pri vođstvu nakon prve promašene kugle preda meč, da se povuče u ilegalu, najavljuje povlačenje iz snukera...

Iz tih problema izvukao ga je sportski psiholog Stiv Piters, koji je možda i najzaslužn­iji što i danas uživamo u sjajnim partijama Rakete.

Roni je ovu sezonu odlično počeo, osvojio je Otvoreno prvenstvo Engleske i Masters u Šangaju.

Dok svi čekamo da i na narednom svetskom prvenstvu bude među favoritima, pa i da osvoji svoju šestu titulu, Roni i dalje šokira. Najavio je, naime, da će možda propustiti čuveni Krusibl zbog snimanja bilijarsko­g šoua "Hustle".

Ljubitelji ove igre se nadaju da to neće uraditi, a šta će na kraju biti, zna samo on.

 ??  ?? Jer, to je Roni...
5 U0
nerangirni­h titula
rangirnih titula odigranih profesiona­lnih mečeva titula svetskog šampiona manje rangirne titule
90Z
brejkova od 100 ili više poena
maksimalni­h brejkova
9PU00P000£
zarade na turnirima
Jer, to je Roni... 5 U0 nerangirni­h titula rangirnih titula odigranih profesiona­lnih mečeva titula svetskog šampiona manje rangirne titule 90Z brejkova od 100 ili više poena maksimalni­h brejkova 9PU00P000£ zarade na turnirima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia