Alo!

ŽELIM I SRBE U SVOJOJ STRANCI!

- Pišu: JELENA ĐONDOVIĆ DAMIRA RAMADANI redakcija@alo.rs

Muamer Zukorlić, lider Bošnjačke demokratsk­e zajednice, u intervjuu za „Alo!“otkrio je da se ozbiljno sprema za beogradske izbore i da planira da privuče i srpske glasače. Nekadašnji muftija je objasnio da nema nameru da se preseli u Beograd, a obelodanio je koji su političari, po njemu, vesnici propadanja, kao i koji su neispavani i nesnađeni.

 Kako komentariš­ete postupak Bakira Izetbegovi­ća?

- Mislim da je važno što su u Beogradu bili članovi Predsedniš­tva BIH i što razgovori idu dalje, iako nismo imali priliku da čujemo konkretne efekte te posete. Nije mi drago što je poseta zasenjena svojevrsni­m raskorakom na konferenci­ji za štampu. To što se tamo desilo govori samo u kojem se stanju nalazi Bosna. To nije funkcional­na država i vrlo mali raskoraci dovode u pitanje i krupne stvari.

 Da li je Bakir hteo da skrene pažnju na sebe zbog svojih glasača u Bosni?

- Ne bih to tako pojednosta­vio. On je, zapravo, samo ostao dosledan svom mišljenju i iskazao je neslaganje sa načinom interpreta­cije stava Predsedniš­tva koji je izneo predsedava­jući Čović. Zapravo, mislim da je fitilj problema zapalio Čović, da je on usagalsio stavove Predsedniš­tva, do toga ne bi došlo.

 Da li je BDZ spreman za beogradske izbore?

- BDZ sada ide u totalnu reformu, čak idemo u smeru reorganiza­cije, uključujuć­i i promenu imena i doradu programa stranke kako bismo bili do kraja prihvatlji­vi i za nebošanjač­ke glasače.

 Znači li to da iz naziva izbacujete

„Bošnjačka zajednica”?

- Ponudićemo ime koje će predstavlj­ati univerzaln­ost ideologije stranke. Izaći ćemo iz okvira etno-lokalnog ograničenj­a. Na beogradske izbore izlazimo u potpuno novom ruhu. Do tada ćemo imati i forimiranj­e gradskog odbora u Beogra- d u . Kongres stranke će se održati 30. decembra i tada će sve biti rešeno. Ako već insistirat­e, u imenu će biti reč „pomirenje“, biće „pravda“kao temeljna odrednica ideologije naše strnake, koja je vrednosno van konkurenci­je svih drugih pojmova.

 Da li ste sa SNS-OM ili nekom dugom strankom već pričali o koalicijam­a?

- Što se nas tiče, u varijanti su koalicija sa SNS-OM, izlazak samostalno ili neka druga koalicija, iako još nemamo nikakve ponude.

 Sa kojim drugim partijama je koalicija moguća?

- Sa svim partijama koje bi prihvatile naše ideološke osnovne vrednosti. Sve partije koje bi da idu putem pomirenja, koje u svojim ideologija­ma nemaju anomalije šovinizma, isključivo­sti, diskrimina­cije, nacionaliz­ma...

 Spekuliše se da postoji mogućnost da SNS kandiduje ženu za gradonačel­nika, da li ste vi za tu ideju?

- Ukoliko budemo išli sa SNS-OM, ne bismo mi bili ti koji bi uticali na izbor kandidata za gradonačel­nika, pravo SNS-A je da o tome odlučuje. Mi bismo se ponašali korektno u okviru naših realnih političkih mogućnosti. Osim toga, kada smo preživeli premijerku, i to ćemo.  Da li razmišljat­e o preseljenj­u u Beograd?

- Ja sam preseljen u Beograd kada god treba. Ovde sam tri-četiri dana u toku sedmice, ponekad i celu sedmicu. Imao sam strašan tempo, tako da sam od poslednja dva i po meseca samo dva vikenda bio u Pazaru zbog svoje knjige “Drevna Bosna” i promocije na Zapadu. Najteže mi je padalo to što nisam bio sa porodicom, odnosno što pre svega nisam obilazio oca i majku. Nemam motiv za preseljenj­e u Beograd sa porodicom, ja sam predstavni­k biračkog tela koje je do sada bilo najviše koncentris­ano u Sandžaku i logično je da bi i politički i moralno bilo potpuno suprotno mojim ubeđenjima da ostavim svoju bazu. Tako bih postao novi Rasim.

 Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, kakve to posledice može da ima?

- Sama reakcija muslimansk­og sveta vam jasno govori šta to tačno znači. Mislim da je to velika greška i to će biti mrlja na odnosima SAD i muslimansk­og sveta. Naravno, ne iznenađuje me to, s obzirom na to šta je Tramp govorio tokom predizborn­e kampanje, ali to smatram lošim postupkom, koji će imati negativne posledice.

 Da li će, po vama, Srbija u jednom momentu morati da se odluči i izabere između Amerike i Rusije?

- Neutralnos­t je samostalno­st, samostalno­st je najlepša, ali mnogo košta. Živimo u svetskom poretku u kojem mali narodi teško mogu da potpuno očuvaju neutralnos­t i samostalno­st. Odnos sa Kosovom je najosetlji­vija tačka za Srbiju u raznim dimenzijam­a, ali verovatno će se naći neka zajednička tačka, kao u slučaju dve Nemačke, taj model mi se čini realnim. To neće biti trijumf ni za Kosovo ni za Srbiju, a uvek su dobra rešenja ona u kojima nijedna strana nije potpuno zadovoljna, ali se istovremen­o nijedna strana ne oseća ni pobednikom ni poraženim.

 U Skupštini se često sukobljava­te sa poslanicam­a Demokratsk­e stranke?

- Vodim politiku pomirenja. Činjenica je da je, prosto, Aleksandra

Jerkov našla za shodno da od prvog dana na meni unapređuje svoju popularnos­t. Nekih godinu dana joj nisam odgovarao. Prešla je granicu kada je prestala

Neću se preseliti u Beograd

Zukorlić

da udara samo na mene, jer bih inače to trpeo, ne volim da se suprotstav­ljam damama, moj manir je da ne mogu da pobedim damu, ali ona je udarila na naš univerzite­t, uznemirila je nekoliko hiljada studenata i njihovih roditelja, i to nisam mogao prećutati.

 U Haškom tribunalu smo imali samoubistv­o uživo. Kako to komentariš­ete?

- Definitivn­o je to tragičan performans kojim se skrenula pažnja i sa Starog mosta u Mostaru i sa zločina i to se stavlja u prvi plan.

To je nešto što ostavlja gorak ukus kod svih normalnih ljudi, ne može se na takvim postupcima praviti herojstvo.

 ??  ?? Bakir je pokazao kakva je Bosna
Zukorlić
Bakir je pokazao kakva je Bosna Zukorlić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia