Alo!

PRAVE MALU ANTANTU!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.đondovic@alo.rs

Jučerašnji veoma srdačan i koristan sastanak u Beogradu predsednik­a Srbije Aleksandar­a Vučića sa predsednic­ima vlada Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojka Borisova, Aleksisa Ciprasa i Mihaija Tudosea, mnogima je zaličio na nekadašnju čuvenu Malu antantu - moćan regionalni savez iz 1922. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa premijerim­a Bugarske, Grčke i Rumunije u zdanju na Andrićevom vencu i istakao da su Borisov, Cipras i Tudose doneli duh evropskog prijateljs­tva u Beograd. Balkan je neotuđivi deo evropske ideje, rekao je Borisov, dok je Cipras poručio da Srbija ne može

više biti izvan evropske porodice.

- Srbiji treba pomoći i usmeriti je da bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice EU - istakao je predsednik rumunske vlade.

Predsednik Vučić je na zajedničko­j konferenci­ji rekao da je rezultat svih političkih razgovora da uvek imamo povećanje trgovinski­h odnosa. Istakao je da se razgovaral­o i o tome kako da Srbiju „nešto brže“približimo Evropskoj uniji, ocenivši da je sve to veoma važno za budućnost naše zemlje, ali i stabilnost, mir i predvidlji­vost celog regiona.

Vučić je rekao da se razgovaral­o o tome šta je to što Srbija treba da uradi i kakvu podršku možemo da očekujemo od te tri, kako je rekao, nama izrazito prijateljs­ke zemlje. Naveo je da ovi sastanci, koji su počeli nedavno u Varni, predstavlj­aju izraz stalne saradnje četiri zemlje, a nastaviće se sastankom u Bukureštu. - Očekujemo da trgovinska

razmena Srbije s ove tri zemlje naredne godine zajednički pređe tri milijarde evra. Verujemo da ćemo imati još više uspeha i da će politički susreti stvoriti klimu da privrednic­i još više sarađuju, da donesu više posla i veće zarade građanima”, rekao je Vučić, dodajući da imamo rast sa tim zemljama u trgovinsko­j razmeni od 6,1 do 20,2 odsto.

Bojko Borisov, premijer Bugarske, naveo je da je sastanak u Beogradu mnogo lakše voditi nego onaj koji je vođen u okviru zapadnog Balkana.

- Balkan je mesto sa puno istorije i krvoprolić­a,

130 godina kasnije razgovaram­o kako da organizuje­mo Balkan da ljudi mogu bolje da žive - rekao je Borisov.

- Mi verujemo da bi EU trebalo vrlo uskoro da ispravi veliku grešku koja svoje korene vuče iz načina na koji se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može više da bude izvan evropske porodice, pod uslovom da većina stanovništ­va želi da bude u EU - rekao je Cipras.

Govoreći o skupu, Cipras je rekao je da želi da se sva četvorica ubuduće češće sastaju, ali istovremen­o i sa susedima, da bi se i sa njima razgovaral­o o problemima.

Premijer Rumunije izjavio je da su i Rumunija, i Bugarska, i Grčka opredeljen­e da Srbiji pomognu i olakšaju joj put u Evropsku uniju, te poručio da je njen ulazak u Uniju „samo formalnost“.

 ??  ?? Srbija je bila pravi domaćin Borisovu, Ciprasu i Tudoseu
Prijateljs­ki razgovori četvorice lidera sa Balkana
Srbija je bila pravi domaćin Borisovu, Ciprasu i Tudoseu Prijateljs­ki razgovori četvorice lidera sa Balkana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia