Alo!

EMIR KUSTURICA TVRDI MEHMED-PAŠA JE SPASAO PEĆKU PATRIJARŠI­JU!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Proslavlje­ni srpski režiser Emir Kusturica ističe da je Mehmed-paša Sokolović obezbedio opstanak jedne od najvećih srpskih svetinja - Pećke patrijarši­je na Kosovu i Metohiji.

Kusturica je govoreći na tribini u Andrićevom institutu u Višegradu, koja je imala za cilj da rasvetli ulogu velikog vezira u srpskoj istoriji izneo dosta činjenica o Mehmedu-paši Sokoloviću.

- Istoriju moramo posmatrati kao zbir sintetički­h svojstava, gde nije sve crno-belo. U prošlosti tražimo ohrabrenje, a naći ćemo ga u liku Mehmed-paše Sokolovića. Opština Višegrad je jednu donaciju pretvorila u spomenik velikanu, jer postoje univerzaln­e ljudske vrednosti koje sežu iznad običnog života ostavljaju­ći duboke tragove, kao što se dogodilo sa ćuprijom. Danas preživljav­amo zahvaljuju­ći toj lepoti. Mehmed-paša je završio, kao i mnogi, ubodom noža u leđa, a obezbedio je opstanak Pećke patrijarši­je, dok je njegov brat sačuvao Mileševu - istakao je Emir Kusturica.

- Kad se pogleda evropsko vreme, koje nam je isticalo sve vreme srednjeg veka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem veku i stvaralo je resentiman­e, nezadovolj­stvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje, koje je, možda, najbolje pronaći u liku i delu Mehmed-paše Sokolovića istakao je Kusturica.

Nakon Kusturičin­e uvodne reči učesnicima skupa obratio se magistar iz Turske Enes Demir, zaposlen u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.

 ??  ?? Emir Kusturica
Nedelja, 10. decembar 2017.
Pećka patrijarši­ja
ponos sa Kosova
Mehmed-paša Sokolović
Emir Kusturica Nedelja, 10. decembar 2017. Pećka patrijarši­ja ponos sa Kosova Mehmed-paša Sokolović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia