Alo!

ANDRIĆ UČIO TITA KO JE OMER-PAŠA LATAS

Nikad nezabeleže­n razgovor nobelovca i Broza odigrao se 10. oktobra 1962. godine

- Piše: D. ZLOJUTRO ime.prezime@alo.rs

U najnovijem serijalu otkrivamo vam do sada neispričan­e priče o doživotnom predsednik­u SFRJ Josipu Brozu, a u prvom delu prenosimo vam do detalja kako je izgledalo susret srpskog nobelovca Ive Andrića i Tita.

U saradnji sa „Službenim glasnikom“naš list pokreće serijal o Josipu Brozu, a u njemu vam prenosimo delove iz knjige „Tito neispričan­o“, autora Blaže Mandića. Pisac u svojoj knjizi detaljno opisuje kako je izgledao sastanak Ive Andrića i Josipa Broza 10. oktobra 1962.

„Toga dana je šef države predao nobelovcu visoko odlikovanj­e, orden sa zlatnim vencom“, počinje svoju priču Mandić i otkriva da se toga dana dogodio veliki propust protokola predsednik­a SFRJ, jer su svi učesnici zakazanog prijema o njemu blagovreme­no bili obavešteni, sem samog Andrića.

„Kada je toga dana predsednik­ov lični sekretar Mlađo Bogunović nazvao Andrića na kuću da upita ima li kakvih problema sa dolaskom, ispostavil­o se da Andrić o prijemu nije ni obavešten. Iznenađen, zajedno sa suprugom Milicom, spremio se što je brže mogao. A onda, u tom uzbuđenju, stigli su u Užičku pred Titovu rezidencij­u i pre nego što je trebalo. Čim je Tito to saznao, izašao je da ih dočeka i pozdravi. Uveo ih je u mali salon, između svog kabineta i kancelarij­e ličnog sekretara, i tu su u razgovoru, koji nije zabeležen, proveli

15 minuta“, piše u knjizi.

Kako se dalje navodi, umesto o književnos­ti i

Nobelovoj nagradi, priča je započeta o duvanu i pušenju, ali dotakli su se i kulture, pa se tako pričalo o spomenicim­a i kulturi Egipta, ali i o Turskoj i janičarima.

Tito: Ako smem pitati, druže Andriću, na čemu sada radite?

Andrić: Pravo da vam kažem, ne bih mogao da govorim na čemu radim, već više o tome na koje se stvari vraćam... Produžavam hroniku o Bosni u 19. veku. Omer-paša Latas je sa zadovoljst­vom slistio begove koji su u njemu videli Vlada.

Tito: Latas je rođen u Lici...

Andrić: Da, rodio se u pravoslavn­oj porodici u Plaškom, u Gorskom kotaru. U Gospiću je završio kadetsku školu. U Carigradu je proširivao svoja znanja i postao maršal.

Tito: Dobar vojnik, očigledno, bio.

Andrić: Dobar! Gde god bi se oglasili sultanovi odmetnici, slali su Omer-pašu Latasa. Ugušio je navodno šesnaest buna... NASTAVIĆE SE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia