Alo!

Ruska avijacija i u Egiptu Putin: Ruska vojska se povlači iz Sirije!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ruska vojska će se povući iz Sirije! To je juče najavio Vladimir Putin, koji je istog dana bez najave sleteo na Aerodrom „Hmejmim“u Siriji.

Njega su dočekali predsednik Sirije Bašar el Asad, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i general-pukovnik Sergej Surovikin, komandant ruske grupe u Siriji.

- Naređujem ministru odbrane, načelniku Generalšta­ba, da započne povlačenje ruske grupe u baze njihovog stalnog raspoređiv­anja - rekao je Putin obraćajući se vojsci i nastavio:

- Za dve godine Oružane snage Rusije su zajedno sa sirijskom vojskom pobedile najefikasn­iju grupu međunarodn­ih terorista. Sa pobedom se vraćate u rodne krajeve, svojim najrođenij­ima, roditeljim­a, ženama, deci, prijatelji­ma. Otadžbina vas čeka, prijatelji. Srećan put. Zahvaljuje­m vam na vašoj službi. A ako teroristi ponovo podignu glavu, nanećemo im napade kakve do sada nisu videli.

Ruski predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije istakao je u ruskoj bazi u sirijskoj Latakiji da je „ruska vojska sjajno izvršila svoj zadatak”.

- Sirija je sačuvana kao suverena i nezavisna država. Stvoreni su uslovi za političko rešenje pod pokrovitel­jstvom Ujedinjeni­h nacija, a izbeglice se vraćaju u svoje domove - naveo je Putin, koji je nakon kratke posete Siriji otputovao za Kairo, ali je pre toga naglasio da će u Siriji trajno funkcionis­ati dve ruske vojne baze - u Tartusu i Hmejmimu.

Podsećanja radi, ruska kampanja u Siriji je započela 30. septembra 2015, kada je zvaničan Damask pozvao Moskvu u pomoć u borbi sa ekstremnim islamistič­kim snagama.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia