Alo!

ODOJČAD IZ PREDOSTROŽ­NOSTI SE POVLAČI HRANA ZA MLEKO ZA BEBE ZARAŽENO SALMONELOM I U SRBIJI!?

-

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi-formula i proizvoda za ishranu beba koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije „Laktalis”, nakon otkrića bakterije salmonele, a odluka obuhvata i Srbiju.

Kako se navodi, naredba o povlačenju, osim u našoj zemlji, važi i za Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru. Pomenuta naredba je usledila usled bojazni da se može razviti globalna zaraza nakon što se u Francuskoj razbolelo 26 dece. Portparol „Laktalisa” Mišel Nale izjavio je da postoji mogućnost da je „skoro 7.000 tona proizvoda” zaraženo (u svetu se prodaju kao brendovi „Milumel“, „Picot“i „Celia“). Kako su naveli iz našeg ministarst­va zdravlja, iz predostrož­nosti se povlači iz prometa CELIA® EXPERT2, prelazno mleko za odojčad, pakovanje od 400 g, proizvođač i izvoznik „Celia“, „Leterie decraon“.

- Uvoznik AMICUS SRB d. o. o. preduzeo je zakonom propisane mere povlačenja iz prometa, iz predostrož­nosti, navedenog proizvoda sa tržišta Srbije, u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača - naveli su u Ministarst­vu i dodali da formule za odojčad proizvođač­a LSN („Laktalis“) koje su u Francuskoj povučene nisu bile prisutne na našem tržištu. I. Žigić

Ne treba zaboraviti slučaj iz 2008, kad su kineski proizvođač­i dodali industrijs­ku hemikaliju melamin u mleko u prahu za bebe, zbog čega je najmanje šest beba umrlo, a 300.000

se razbolelo. Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku i povraćanje, a to oboljenje posebenu opasnost predstavlj­a za mlađe, zbog rizika od dehidracij­e.

Skandal iz 2008.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia