Alo!

Edukacija najvažnija, roditelji veliki problem!

-

Edukacija mladih je najvažniji korak u iskorenjiv­anju nasilja na sportskim objektima. To je zajednička poruka učesnika konferenci­je povodom projekta „Reci NE navijačkom nasilju - umrežavanj­e lokalnih partnera i multisekto­rski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima”.

U Centru za omladinu „Tvoja Srbija“, koji sprovodi projekat, kao i Internacio­nalnoj policijsko­j asocijacij­i i Ministarst­vu omladine i sporta Republike Srbije, koje finansira ovaj značajan poduhvat, smatraju da preventiva, u nerepresiv­nom smislu, naefektivn­ije utiče na uzraste koji još nisu ili su tek u početnoj fazi pripadnici navijačkih grupa. Zasad se edukacije srednjoško­laca realizuju u 11 opština u Srbiji.

- Kroz ovaj projekat želimo da istaknemo u prvi plan mlade, da kroz edukacije dovoljno saznate koje su posledice nedoličnog ponašanja i šta mogu da donesu negativno, te da potom vi prenesete saznanja vršnjacima - rekao je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Ministar je dodao da ne treba bežati od toga da se negativno ističe.

- Sve te negativnos­ti prenele su se na utakmice nižih liga i mlađih kategorija, tamo počinje, što ranije nije bio slučaj. Najveći problem predstavlj­aju nam roditelji. Kad gledaju utakmice svoje dece, vrše pritisak na trenera, na sudiju, a zna da bude i sukoba između roditelja. Prva godina svakog projekta je uvek teška, pa pun efekat očekujem kroz drugu i treću godinu poručio je Udovičić.

Proslavlje­ni košarkaš Dejan Tomašević za sebe kaže da je bio prva žrtva verbalnog nasilja, kad je 1995. prešao iz Zvezde u Partizan.

- Da je ovaj projekat realizovan pre 20 godina, sada bismo pričali o sportu bez huliganizm­a. Naravno, dobrodošao je i danas. Da vratimo vreme u kojem su igrači Zvezde išli na utakmice Partizana, i obrnuto, a roditelji vodili decu na utakmice rekao je Tomašević. Ž. V.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia