Alo!

Da priznamo Kosovo, BILI BISMO ŠAMPIONI

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom posete Francuskoj da bi Srbija odavno bila u EU da je priznala nezavisnos­t Kosova i uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Predsednik Vučić je u Parizu, na samitu o klimatskim promenama, za RTS komentaris­ao i juče otvorena dva poglavlja u pregovorim­a sa EU.

On je istakao da bi Srbija, kada bi sutra uvela sankcije Rusiji i kada bi priznala nezavisno Kosovo, bila „šampion u odbrani prava nacionalni­h manjina istog dana i da bi cvetalo efikasno i nezavisno pravosuđe“.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na juče otvorena poglavlja u Briselu.

„Dva poglavlja - dva poglavlja, koliko hoće da otvore, hvala im na tome, i to je to“, kaže Vučić i ukazuje da će morati da pogleda deo koji se tiče nacionalni­h manjina, i da treba da ukažu na koji model iz regiona i na koje članice EU žele da se Srbija ugleda.

„A ovo oko pravosuđa, ponavljam, sasvim su u pravu, tu nemam nikakvih iluzija i tu ćemo morati mnogo da radimo da to što smo nasledili - i politički uticaj na pravosuđe, i neefikasno pravosuđe - u potpunosti menjamo“, naveo je predsednik. Predsednik Vučić je potom razgovarao i sa predsednik­om Francuske Emanuelom Makronom. Kako je saopšteno iz pres službe srpskog predsednik­a, francuski lider je obavestio srpskog kolegu da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

„Tokom susreta je bilo reči i o investicij­ama u Srbiji, a Vučić je i Makrona zamolio za veću podršku Francuske evropskom putu Srbije”, dodaje se u saopštenju.

- Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijani­ma - rekao je Vučić.

- Trebalo nam je celo punoletstv­o da nam dođe novi predsednik. Podsetiću vas, neposredno posle 5. oktobra došao je Širak, što je značilo: „Super, Srbi, promenili ste vlast i zato sam došao“. U tom trenutku to je bio izraz poštovanja novih vlasti u Srbiji. Ako bi opet došlo do posete predsednik­a nakon 18 godina, to bi bilo veoma važno za našu zemlju, za unapređenj­e odnosa i stavilo bi Srbiju u značajniju sferu interesova­nja Francuske Republike - rekao je Vučić i ukazao na značaj podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka EU, ali i sve boljih ekonomskih odnosa.

- Stabilnost i mir bi bilo mnogo lakše očuvati ukoliko bismo imali podršku danas snažne, ugledne Francuske, koja ima sve veći uticaj u Evropi i svetu. Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijani­ma i zato očekujem da da ćemo stvoriti uslove da Makron, kako je sam u pismu rekao, poseti Srbiju - rekao je on i osvrnuo se i na ekonomske odnose Srbije i Francuske.

Predsednik Srbije je stigao juče u Jelisejsku palatu, na svečani ručak koji francuski predsednik priređuje za šefove država i vlada. Makron je srpskog kolegu dočekao rečima: „Mon ami Aleksandar” (fr. „moj prijatelju Aleksandre“). E. A.

 ??  ?? Dočekan svečano
u Parizu: Aleksandar Vučić
Dočekan svečano u Parizu: Aleksandar Vučić
 ??  ?? Srbin u
Parizu blokirao saobraćaj da bi se pozdravio sa Vučićem
Srbin u Parizu blokirao saobraćaj da bi se pozdravio sa Vučićem
 ??  ?? „Moj prijatelju Aleksandre“: Makron poželeo dobrodošli­cu
Vučiću
„Moj prijatelju Aleksandre“: Makron poželeo dobrodošli­cu Vučiću
 ??  ?? Predsednik Srbije objavio seriju selfija iz Pariza
Predsednik Srbije objavio seriju selfija iz Pariza
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia