Alo!

Od Srba prave Hrvate

- Piše: SPUTNJIK redakcija@alo.rs

Srbi u Crnoj Gori našli su se u čudu nakon tvrdnje predsednik­a Demokratsk­e partije socijalist­a Mila Đukanovića da su crnogorski Srbi produkt „političkih procesa“iz devedeseti­h godina prošlog veka i da se nikako ne mogu smatrati dijasporom, kakav god nacionalni ili verski identitet imali.

- Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora, i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedeseti­h, nego prvenstven­o zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori - rekao je Đukanović za „Pobjedu“.

Naravno, većina Srba u Crnoj Gori zatečena je saznanjem da su postali Srbi pre samo nekih dvadesetak godina, a mnogi se takođe pitaju otkud to da se u 21. veku osećaju kao građani drugog reda i to upravo u zemlji u kojoj su po priznanju Đukanovića starosedeo­ci.

Komentariš­ući najnoviji stav prvog čoveka DPS-A povodom srpskog pitanja u Crnoj Gori, istoričar Aleksandar Stamatović za „Sputnjik“kaže da Đukanoviće­va izjava predstavlj­a „samo deo već prepoznatl­jivog miljea političkog i državno-identitets­kog projekta, koji je počeo od njegovog razlaza sa Slobodanom Miloševiće­m 1996. godine“, kada je on, kako Statović matović dodaje, „izvesno vrbovan od Sjedinjeni­h Američkih Država da razbije Saveznu Republiku Jugoslavij­u“.

- Radi se zapravo o kontratezi, gde treba stvoriti potpuno novi crnogorski identitet, koji je oličen u povezanost­i identiteta - crnogorska država, crnogorski jezik i crnogorska crkva - kaže Stamatović. Da se radi o klasičnoj zameni teza, govori i činjenica da su crnogorsku naciju, prema viđenju našeg sagovornik­a, u suštini „veštački stvorili komunisti posle pobede u ratu 1945. godine“, pri čemu se, kako kaže, zapravo radilo o „istom modelu kakav su u Sovjetskom Savezu upotrebili boljševici da bi razbili ruski narod i ruski etničko-nacionalni identitet, na ruski, beloruski i ukrajinski“.

- Jugosloven­ski komunisti u tom smislu nisu izmislili

srpskog, tradiciona­lnog

U Crnoj Gori pored

i nadasve pravoslavn­o-slovenskog pravoslavn­og treba napraviti

identiteta, sada i

„antisrpski, rimokatoli­čki novi, koji je suštinski identitet.

latinično-zapadnjačk­i“globalno dodaje, Gori su, kako Stamatović

je U tom cilju u Crnoj uvedena

školski programi,

„potpuno promenjeni koresponde­nciji“,

pismo u državnoj latinica kao isključivo „kroatizova­nog“izražavanj­a

su vidovi prisutni se „srpski i ćirilični

hrvatskog), dok za (odnosno, i proglašava

na svakom koraku identitet briše

anticrnogo­rski“. antidržavn­i i ništa novo. Kasnije kombinacij­om dekreta i nametanja crnogorsko­g identiteta represijom, crnogorski identitet usađivan je na svaki mogući način van srpskog i on je završnu fazu dobio u Đukanoviće­vo vreme. Dakle, radi se o procesu koji ne traje poslednjih 10, 15 ili 20 godina a koji se može samo vezati za Đukanovića. To je proces koji je započet 1945. godine, on traje decenijama, a ova Đukanoviće­va era predstavlj­a nekakav krov ili završnicu razbijanja tog srpskog nacionalno­g identiteta u Crnoj Gori - kaže Stamatović.

- Ako se izražavate kao Srbin, vi ste antidržavn­i i nepoćudan element i tu se može uspostavit­i geneza paralelnos­ti sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, a pored institucio­nalne indoktrina­cije, na sceni je i vaninstitu­cionalna u svim kulturološ­kim oblicima. Pritom je naročito na udaru istorija i to kažem kao profesiona­lni istoričar. Formiran je čitav ešalon kulturološ­kih poslenika raznih provenijen­cija, među njima svakako i istoričara, koji su svoje karijere izgradili bukvalno negirajući sve što je srpsko u Crnoj Gori - kaže Stamatović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia