Alo!

NAKON NAJAVE VLADIMIRA RUSIJA (NI)JE PUTINA O POVLAČENJU TRUPA POBEDILA U SIRIJI!

“Moskva koristi trenutak da se zbog sopstvenih problema s kojima je suočena izvuče sa sirijskog ratišta“, smatra vojni analitičar Vlade Radulović

- Veljko.nestorovic@alo.rs

Vladimir Putin je imao gust raspored u ponedeljak. Ruski predsednik je prvo posetio Siriju, gde je najavio povlačenja trupa iz te zemlje jer je „ISIS razbijen“, ali je istovremen­o najavio da će dve ruske baze u zemlji nastaviti da funkcioniš­u. Potom je otputovao za Egipat, i na kraju za Ankaru, gde je učvrstio saradnju sa Turskom i predsednik­om Erdoganom.

Kako je objasnio komandant ruskih snaga u Siriji general-pukovnik Sergej Surovkin, iz Sirije biti povučena 23 aviona, dva helikopter­a i druga tehnika. - Dobio sam zadatak i počeo sam sa povlačenje­m snaga u sastavu 25 letelice, od čega su 23 aviona različitih modifikaci­ja, dva helikopter­a K-52, kao i vojni kontingent u sastavu odreda vojne policije Rusije, odreda za specijalne namene, odreda vojne bolnice, odreda za centra za deminiranj­e - rekao je Surovkin i dodao da će snage koje ostanu moći i dalje uspešno da ispunjavaj­u zadatke s istom efikasnošć­u.

On je dodao da je za dve godine u Siriji bilo uništeno više od 32.000 militanata, 394 tenka, kao i mnogo oružja i tehnike. Kako navodi vojni analitičar Vlade Radulović, povlačenje dela ruskih trupa iz Sirije ne znači da je ISIS poražen.

- Još od proleća 2016. zvanična Rusija najavljuje povlačenje dela svojih trupa sa teritorije Sirije, pa iako je taj rok više puta odlagan, evidentno je da će do toga doći u narednim danima i nedeljama. Ipak, veoma je bitno istaći da to neće značiti povlačenje svih ruskih trupa već samo njenog dela. I dalje će delovi ruske avijacije ostati u bazi Hmejmim, dok će ruske pomorske snage i dalje biti smeštene u bazi Tartus, kao i snage za njihovo obezbeđenj­e. Ključna stvar sa delimičnim povlačenje­m ruskih snaga je, pre svega, da zvanična Moskva pokaže javnosti da njihove oružane snage neće više imati vodeću ulogu u borbi protiv Islamske države. To naravno ne znači niti da je ID poražena, niti da je Rusija pobedila u Siriji. Pre bih rekao da zvanična Moskva koristi trenutak da se zbog sopstvenih problema sa kojima je suočena izvuče sa sirijskog ratišta - navodi Radulović za „Alo!“.

 ??  ?? Sreda, 13. decembar 2017. U prethodnih sedam
meseci, kako tvrdi Moskva, eliminisan­o je 32.000 terorista u Siriji
Sreda, 13. decembar 2017. U prethodnih sedam meseci, kako tvrdi Moskva, eliminisan­o je 32.000 terorista u Siriji
 ??  ?? Bez podrške Putina Asad bi još 2015. bio daleka prošlost
Bez podrške Putina Asad bi još 2015. bio daleka prošlost
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia