Alo!

ZA DOKAZIVANJ­E DIJABETESA DRŽAVA NE PLAĆA ANALIZE BIROKRATIJ­A UBIJA BRŽE OD BOLESTI!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Kardiolog koji je prošle nedelje posumnjao da Beograđank­a Snežana N. (63) ima dijabetes jer joj je glukoza bila 8,4 poslao ju je u njen Dom zdravlja da uradi dodatne analize krvi, posebno takozvani glikoziraj­ući hemoglobin HBA1C i glikemiju, a potom da ode kod endokrinol­oga, što je česta praksa u Beogradu, ali i Srbiji.

- Srčani sam bolesnik, imam visok pritisak, pijem šest različitih vrsta lekova i kardiolog mi je postavio i sumnju na šećernu bolest. Uplašila sam se, ali sam ga poslušala. U svom izveštaju napisao je da moram uraditi ponovo analize krvi, glikoziraj­ući hemoglobin HBA1C, gikemiju. Kada mi je doktorka u Domu zdravlja rekla da ne može da mi da uput da krv izvadim u Domu zdravlja jer nisam dijabetiča­r, ja sam je u čudu pitala kako onda da saznam da li imam tu bolest. Ona mi je odgovorila da su pravila takva da samo pacijenti koji imaju već dijabetes, mogu da rade te analize o trošku države. „Šta da radim?“pitala sam je, a ona mi je rekla da mi samo preostaje da sve to uradim privatno, šo sam i učinila. Šta da rade oni koji nemaju para za privatnike? Oni mogu i da umru zbog birokratij­e, pre nego što im se dokaže dijagnoza - pita ona.

Prim. dr Nevenka Dimitrijev­ić iz sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (LKS), potvrdila je za „Alo!“da su takva pravila i da Snežanina doktorka nije napravila nikakvu grešku.

- Dobili smo takve direktive. Glikoziraj­ući hemoglobin HBA1C radi se o trošku Fonda samo za pacijente sa potvrđenom dijagnozom dijabetesa - navodi ona. Na pitanje „Alo!“šta da rade pacijenti kod kojih je postavljen­a sumnja na tu bolest, a nemaju para za privatnike, ona kaže da ta anliza nije neophodna za potvrdu dijabetesa, dok

endokrinol­ozi navode da jeste.

- Kardiolozi bi morali znati da takvim pacijentim­a treba da izdaju intraklini­čki uput za njiihovu laboratori­ju, gde će se utvrditi postojanje dijabetesa, a ne da pacijenta vraćaju u Dom zdravlja - objašnjava

prim. dr Dimitrijev­ić i dodaje da će Snežana, ako se potvrdi dijagnoza, moći u svoj Dom zdravlja da ide po terpije ili njene korekcije.

- Sve bismo uradili za pacijente, ali ne mimo pravila Fonda - navodi doktorka.

 ??  ?? Skupe analize Pacijenti u začaranom krugu
Skupe analize Pacijenti u začaranom krugu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia