Alo!

Ne podnosim osvajače!

Josip Broz je slavnu trojku iz SAD koja je zakoračila na Mesec primio pet godina nakon prijema Nikolajeva

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Josip Broz, doživotni predsednik SFRJ, u svojoj karijeri se sastajao sa skoro svim vodećim državnicim­a, ali i sa javnim i značajnim ličnostima. U nastavku serijala vam donosimo priču o susretu Tita sa američkim kosmonauti­ma Nilom Armstrongo­m, Elvinom Oldrinom i Majklom Kolinsom.

Pisac Blažo Mandić u svojoj knjizi „Tito neispričan­o” opisao je susret predsednik­a SFRJ sa američkim kosmonauti­ma i članovima posade „Apola-11” oktobra 1969. godine.

„Tito je ovu slavnu trojku primio pet godina nakon prijema Nikolajeva. Njihova misija obeležila je iskorak čoveka u kosmička prostranst­va”, piše Mandić.

U knjizi se, između ostalog, navodi da su astronauti Titu uručili i svoj dar, po vrednosti redak kamen, koji su doneli sa „planete dominantno­g sjaja na noćnom nebu“. Takođe su Brozu predali i kopiju mikrofilma sa porukama koje su ostavili na Mesecu, kao i snimak ploče koju su postavili na mestu gde se „Apolo-11” spustio, a na kojoj je zapisano da je tu čovek prvi put dotakao Mesec.

„Tito: Ja ne volim osvajače na Zemlji, ali one u vasioni, u osvajanju novih nebeskih tela, visoko cenim. I želim svima dalje uspehe u tom pogledu.

Amstrong: Za mene je posebno zadovoljst­vo što smo u poseti Jugoslavij­i. Pamtim moj prvi eksperimen­t u školi kada sam kao đak napravio model Nikole Tesle. Kako je to, sećam se, za mene bila zanimljiva igra: držati u jednoj ruci sijalicu i onda je paliti i gasiti bez ikakvih žica. Koristim priliku da podignem čašu za zdravlje čoveka koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir“, stoji u knjizi.

Prvi eksperimen­t mi je bio model Nikole Tesle Armstrong

 ??  ?? Drugarski razgovori
u Beogradu Sastanak Broza i američkih kosmonauta iz misije
„Apolo-11“ Sletanje čoveka na Mesec
Drugarski razgovori u Beogradu Sastanak Broza i američkih kosmonauta iz misije „Apolo-11“ Sletanje čoveka na Mesec

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia