Alo!

Ne dajte snegu da vas zatrpa!

-

Snegu se najviše raduju deca, dok odraslima zajedno sa pahuljama padne i mrak na oči kada pomisle na čišćenje snežnih nanosa ispred kuće, u dovrištu i s automobila. Ne očajavajte, već stisnite zube i lopatu u ruke, a mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam koliko-toliko olakšati posao.

Lopatanje

Postoji trik kojim ćete sprečiti da vam se sneg lepi na lopatu. Vrlo je jednostavn­o - pošpricajt­e lopatu s prednje i zadnje strane jestivim uljem - sneg će samo skliznuti s nje. Birajte plastičnu lopatu za sneg na ciglama i pločicama jer metalne oštrice mogu oštetiti te površine. Takođe, držite lopatu pola centimetra od tla dok čistite sneg kako ne biste oštetili površinu puta ili dvorišta. Prilikom čišćenja lopatu držite bliže telu - biće vam lakše, a i smanjićete pritisak, a time i rizik od ozleda ruku, ramena ili leđa. Osim toga, lakše je očistiti sneg zabacivanj­em sa strane nego guranjem sve veće hrpe ispred sebe.

Posipanje

Kada pomislite na posipanje puta da se ne bi zaledio, imajte na umu da se kamena so ne koristi na betonskim površinama jer može pogoršati stanje pukotina ili doprineti mrvljenju površine. Bolji izbor za posipanje betona je kalcijum-hlorid.

Malo zabave

Pokušajte da napravite zabavu od čišćenja snega, pa uposlite decu da prave velike lopte od snega i kotrljaju ih dalje od staze po kojoj hodate. Ipak, ta metoda uklanjanja snega moguća je jedino ako je on gust, mokar i lepljiv - od suvog i mrvičastog ne možete da napravite kuglu jer se odmah raspadne, pa tada pomaže jedino lopata.

Savet plus

Pre čišćenja dvorišta i prilaza od snega očistite svoj automobil da kasnije ne biste zatrpali snegom ono što ste već očistili.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia