Alo!

OSLOBODI AUTO LEDENIH OKOVA

Kako se vrata automobila ne bi zaledila, premažite gumu oko njih nekom masnoćom

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Nema ništa gore nego kada vas ujutru kad žurite na posao zatekne zaleđen automobil. Brave su vam okovane ledom, a prozori i hauba snegom, brisači ne mogu da se pomere i jedino što vam preostaje jeste da plačete od besa ili da se bacite u čišćenje i odleđivanj­e vašeg ljubimca na točkovima. Skratite sebi muke i sledeći put ne čekajte jutro, već pripazite na neke stvari i preduzmite određene mere koje će sprečiti zaleđivanj­e.

Imamo osam odličnih saveta kako da vam se ne zalede ni staklo, ni vrata, a ni brava, i šta da uradite ako se to dogodi.

Birajte istok - Ako imate mogućnost, auto uvek parkirajte tako da prednji deo bude okrenut ka istoku. Na taj način će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobrans­kom staklu.

Alkohol i sapun - Sami napravite tečnost za odleđivanj­e stakala, koju ćete ujutru samo pošpricati po ledu. U flašicu sa raspršivač­em stavite litar alkohola, decilitar vode i jednu kašiku deterdžent­a za pranje sudova. Dobro promućkajt­e. Druga opcija je da u flašu sipate alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda - Tu pomaže uljani sprej za odstranjiv­anje vode, koji obezbeđuje podmazivan­je i zaštitu od vlage. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede - Vrlo je jednostavn­o, sve što treba da uradite jeste da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, pa čak i jestivo biljno ulje. Učinite to čim izađete iz vozila kako biste narednog jutra otvorili vrata bez problema.

Spas u zadnji čas - Ako se nađete negde u gradu i stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu, ni strugalicu, uzmite kreditnu karticu i njome ostružite led.

Nadamo se da bar imate rukvice, jer je ovaj postupak znatno sporiji, ali ipak ćete na kraju moći da sednete u auto i odvezete se kući.

Čarape na brisače - Da, baš tako, čarape. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutru ne biste našli zalepljene za zaleđeno staklo. Ako vam je ovaj savet smešan, možete jednostavn­o da ih dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalepiti.

Zaštitite retrovizor­e - Spoljni retrovizor­i se neće zalediti ako na njih stavite plastične kese, koje možete omotati i gumenom trakom ili velikim gumicama za tegle.

Karton na stakla - Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopše ne zalede. Umesto kartona, možete da stavite i stari peškir.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia