Alo!

VEČITI, PALITE IZ SVIH ORUŽJA

Javnost očekuje da Partizan i Zvezda opravdaju mesto u šesnaestin­i finala Lige Evrope

- Piše: Ž. VUJIČIĆ zeljko.vujicic@alo.rs

Broj nije okrugao, pogotovo ne datum, ali će se pamtiti. Trinaestog decembra 2017. biće odigran 156. prvenstven­i derbi - prvi između učesnika evropskog proleća. I kao takvi, Partizan i Crvena zvezda dužni su spektakl.

Fudbalska Srbija, i ona koja će - nadamo se - popuniti stadion i ona kod kuće, u kafićima, kladionica­ma, na svakom mestu gde će dopirati slika iz Humske, upravo to očekuje od večitih rivala kvalitetnu predstavu, začinjenu s mnogo golova. U čijoj mreži? Pa, u obe! Bez obzira na to što devet bodova razdvaja crveno-bele (56) i crno-bele (47).

Naravno, “grobari” žele da Stojkoviće­va mreža miruje večeras, a da se Borjanova puni, “delije” žele obrnuto, a neutralni - verovatno ima i takvih u sportsko-raspolućen­oj državi - bi da vide goleadu. Da pozdrave svaki duel za loptu, da se oduševe driblingom ili dodavanjem, da skoče (ako već ne stoje) kad se akcija bliži poželjnom kraju i, naravno, aplaudiraj­u kad lopta opravda smisao najpopular­nije igre. Za kompletan užitak.

Bolje i tako - zar ne? - nego da na semaforu ostane 0:0, kao na prošlom derbiju (i na još 12 u istoriji). I da potom govorimo i pišemo da je „fudbal umro kod nas“. Da prebrajamo stotine hiljada evra kojima se stranci plaćaju iz meseca u mesec, da kudimo naše igrače poturajući im statistiku šta (ni)su uradili, da opravdavam­o nezadovolj­stvo publike... Poslednji put pet golova u duelu Partizana i Zvezde viđeno je pre pet godina.

Zato, neka prete napadači, neka strahuju golmani. Daj bože da se 156. čin naše svetkovine pamti od sutra pa dok je fudbala u Srbiji. Tome se, sigurno, nadaju i Marko Valok, najbolji strelac u istoriji derbija (13 golova) i legende Dragan Džajić i Momčilo Vukotić...

GOLEADE ZA PAMĆENJE 1. DERBI, 5. 1. 1947. Partizan - C. zvezda .................. 3:4 12. DERBI, 31. 5. 1953. Partizan - C. zvezda .................. 2:4 128. DERBI, 24. 2. 2007. C. zvezda - Partizan .................. 2:4

 ??  ?? Zvezdina zlatna kopačka:
Boaći
Zvezdina zlatna kopačka: Boaći
 ??  ?? Partizanov bombarder:
Ožegović
Partizanov bombarder: Ožegović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia