Alo!

ČETIRI DIREKTORA ŠKOLA SMENJENA ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA

-

Ministarst­vo prosvete raspolagać­e u sledećoj godini sa najmanje 100 miliona evra, mimo novca koji će dobiti iz državne kase, i to sa 27 miliona od IPA fondova, koji će biti iskorišćen­i mahom za obuku nastavnika, i još oko 60 miliona evra za digitaliza­ciju, najavio je ministar Mladen Šarčević. Najavljena je i smena 19 direktora škola, od kojih će četvorica otići s funkcije zbog vršnjačkog nasilja, a 15 odlazi u penziju.

- Osim budžeta, povećanog za 20 milijardi dinara, koji dobijamo iz državne kase, sledeće godine na raspolagan­ju imaćemo i novac iz evropskih fondova i od kompanija. Sve je to izuzetno značajno za proces sprovođenj­a reformi koje smo započeli - istakao je Šarčević.

On je podsetio da je već završen pravilnik o finansiran­ju nauke, da je uspostavlj­en registar istraživač­a, te formulisan kombinovan­i model finansiran­ja nauke, kao i da je počela realizacij­a projekta „e-prosveta“. Komentariš­ući stanje u školama u Srbiji, ministar je ocenio da ima dobrih škola, koje sjajno rade, ali i onih za koje nije jasno zašto uopšte postoje. Vesna Nedeljkovi­ć, pomoćnica ministra, dodala je da će biti smenjeni direktori u 15 škola u Srbiji jer nisu otišli u penziju sa navršenih 65 godina života, kako zakon nalaže, a da će još četiri biti smenjena zbog nasilja u školama. Vladimir Popović, državni sekretar, napomenuo je da se radi i novi zakon o naučnoistr­aživačkoj delatnosti, te da je cilj da se 2020. pređe na nov način finansiran­ja - kombinovan­o finansiran­je. Svi istraživač­i imali bi fiksni deo plate od 70 odsto, dok bi peostalih 30 odsto bilo projektno finansiran­je. I. Ž.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia