Alo!

RADIKALNE MERE U RUSIJI PRED NOVOGODIŠN­JE PRAZNIKE Nema votke za sve u Moskvi!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

„Od 30. decembra do 9. januara na snazi će biti ograničenj­e prodaje alkohola“, najavili ruski zvaničnici

Rigorozne mere u Moskvi! Ruski zvaničnici su odlučili da će u prestonici od 30. decembra do 9. januara na snazi biti ograničenj­e prodaje alkohola, i to na mestima javnih okupljanja i u okolini festivalsk­ih lokacija.

U Rusiji se, inače, već nedeljama vodi debata treba li i kako spečiti prodaju alkoholnih pića vidno pijanim građanima. Ne treba zaboraviti da je cena votke, najpopular­nijeg ruskog pića, u prošlosti bila i pod „kontrolom države”, a česta su bila i masovna trovanja lažnom votkom, koju su proizvodil­i krijumčari.

Mnogi smatraju i da bi sprovođenj­e zabrane „prodaje alkohola vidno pijanim licima“naišlo na niz problema, pa tako Valerij Rjazanski iz Saveta Federacije podržava predlog Ministarst­va zdravstva o zabrani prodaje alkoholnih pića pijanim građanima, ali i upozorava da bi se pritom mogle pojaviti teškoće normativno-pravnog karaktera.

- Podržavam tu inicijativ­u, samo bi bilo izuzetno složeno regulisati takav proces - kaže Rjazanski i naglašava da se već duže vreme raspravlja o tome treba li pijanim osobama dopustiti ulazak u metro ili avion.

- To je pitanje konstantno na ivici konflikta - dodao je on.

Rjazanski upozorava i da je nejasno kako bi se procenjiva­o stepen opijenosti, te da bi bilo teško poslati policajca ili drugu službenu osobu u sve prostore u kojima se prodaje piće kako bi se zaštitili prodavači od mogućih nasrtaja odbijenih kupaca. Ranije je

Ministarst­vo zdravlja predložilo izmene saveznog zakona kojima bi se uvela nova pravila za trgovanje alkoholom, po kojima bi prodavači u radnjama, ugostitelj­skim objektima i na drugim javnim mestima mogli odbiti prodaju alkohola veoma opijenim građanima.

 ??  ?? Ograničenj­e važi na mestima javnih okupljanja
i manifestac­ija
Ograničenj­e važi na mestima javnih okupljanja i manifestac­ija
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia