Alo!

GRAĐANI prestaju da budu kuriri

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Kancelarij­a za informacio­ne tehnologij­e i elektronsk­u upravu formirana je kao služba Vlade Republike Srbije i za kratko vreme je pristupila realizacij­i projekata elektronsk­e uprave, koji olakšavaju svakodnevn­i život i poslovanje građanima i privredi Srbije.

- Mnogi od projekata elektronsk­e uprave započeti su u periodu dok je predsednic­a Vlade Republike Srbije Ana Brnabić bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a sada smo svedoci njihove realizacij­e. Postavljan­jem digitaliza­cije obezbeđen je iskorak države u pravcu modernizac­ije i četvrte industrijs­ke revolucije - rekao je za „Alo!” Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za informacio­ne tehnologij­e i elektronsk­u upravu.

Prva od usluga te kancelarij­e, od oktobra meseca, jeste automatska overa zdravstven­ih kartica za skoro 3.000.000 zaposlenih i za

članove njihovih porodica, radno angažovani­h kod 150.000 poslodavac­a.

- Poslodavci su sada oslobođeni podnošenja dokumentac­ije i odlazaka na šaltere RFZO radi overe zdravstven­ih kartica. To se vrši automatski na osnovu podataka Poreske uprave o plaćenim doprinosim­a. Do sada su poslodavci morali najmanje dva puta, a nekad i češće (za radnike na određeno vreme), da obilaze šaltere i za taj administra­tivni posao je godišnje ukupno trošeno oko 500.000 sati, što je bio trošak za poslodavce i privredu od oko 1,5 miliona evra - kaže Jovanović.

Jedan od velikih poslova Kancelarij­e je uključivan­je skoro svih opština i gradova u informacio­ni sistem EZUP.

- Zahvaljuju­ći tome, građani prestaju da budu kuriri koji nose dokumenta od šaltera do šaltera, već za njih to obavlja država. Od letos, kada je u produkciju pušten EZUP, kroz taj informacio­ni sistem je već obavljeno više od 80.000 usluga. Trenutno je više od 110 opština i gradova uključeno u sistem i dostupne su im baze podataka

Vlada Republike Srbije saopštila je juče da je učinila još jedan korak u pravcu efikasnije­g, racionalni­jeg i jeftinijeg poslovanja jer računovods­tvene isprave, uključujuć­i fakture, ne moraju da se štampaju, niti da sadrže pečat i potpis.

Potpredsed­nik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić i ministar finansija Dušan Vujović potpisali su danas objašnjenj­e u vezi sa izdavanjem MUP-A, Ministarst­va državne uprave i lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljava­nje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičko­g fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Poreske uprave - rekao je Jovanović.

Kako kaže Jovanović, otpočelo se i sa realizacij­om projekta e-inspektor, koji predstavlj­a integralni informacio­ni sistem namenjen svim inspekcijs­kim službama u Republici Srbiji.

- Ovo je veoma složen i zahtevan projekat, koji će omogućiti automatiza­ciju rada čak 36 inspekcijs­kih službi, koordinaci­ju, ali i nadzor njihovog rada. Rok za završetak tog projekta je maj 2019. godine - rekao je Jovanović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia