Alo!

Jeo pečenje i spavao dok mu se u Hagu sudilo!

„Mogu me izručiti samo vezanog u kavezu”, kaže Vojislav Šešelj

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Dok se u Haškom tribunalu raspravlja­lo o njemu, Vojislav Šešelj, lider SRS-A, ručao je i dremao!

Sednica po žalbi haškog tužilaštva na oslobađaju­ću presudu Vojislavu Šešelju održana je juče pred žalbenim većem Mehanizma za međunarodn­e krivične sudove u Hagu. Iako je imao i mogućnost da pristvuje tom događaju ili bar da se uključi putem video-linka, u to vreme vođa radikala uživao je u svojoj kući u Batajnici, gde je najpre ručao, a zatim je prilegao.

Kako je Šešelj odbio da učestvuje u žalbenom procesu i prisustvuj­e zasedanju, njegova procesna prava zastupala je američka pravnica Kolin Roan, koju je imenovao Mehanizam.

Žalbeno veće nema rok u kojem treba da donese presudu, a u saopštenju Mehanizma se navodi da je tužilaštvo na sednici tvrdilo da je prvostepen­o sudsko veće Haškog tribunala pogrešno primenilo pravo jer nije pružilo obrazložen­o mišljenje i da je pogrešno tumačilo činjenice kada je Šešelja oslobodilo optužbi.

Tužilažtvo je zahtevalo da žalbeno veće preinači prvostepen­u oslobađaju­ću presudu i proglasi Šešelja krivim po svim tačkama optužnice, te da mu shodno tome izrekne kaznu.

Kao alterativu, tužilaštvo je tražilo ukidanje presude, uz nalog žalbenog veća da se Šešelju ponovi suđenje.

Vojislav Šešelj ima priliku da odgovori na usmene argumente tušilaštva u roku od 10 dana od trenutka kada primi transkript današnje sednice po žalbi na srpskom jeziku, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Lider radikala je ranije dao svoj pisani odgovor na žalbu tužilaštva, odbacivši sve njene navode, sa pozivom žalbenom veću da žalbu odbije u celosti i potvrdi mu prvostepen­u presudu.

On je 2015, posle 12 godina postupka, prvostepen­o oslobođen svih optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BIH tokom ratnih sukoba i proterivan­je Hrvata iz Vojvodine. Oslobođen je po svih devet tačaka optužnice.

Lider SRS-A juče je ponovio da ga Haški tribunal nimalo ne interesuje i da bi jedino vezan opet otišao tamo.

- Ja dobrovoljn­o nikad neću otići. Ako me budu tražili, onda je na vlasti da me izruči ili ne izruči. Mogu me izručiti samo vezanog u kavezu - rekao je Šešelj.

- Nisam ja to juče ni gledao. Nemam vremena. Uopšte me ne interesuje. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne interesuje - rekao je Šešelj.

On je ponovio i da je pogaženo njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, kao i da su mu prekršena mnoga druga prava.

 ??  ?? Neka pričaju šta hoće:
Vojislav Šešelj
Neka pričaju šta hoće: Vojislav Šešelj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia