Alo!

VUČIĆ GLAVNA ZVEZDA NA KUBI!

PREDSEDNIK SRBIJE NA KASTROV POZIV STIGAO U HAVANU

- Piše: J. MARKOVIĆ redakcija@alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekan je uz najveće počasti na Kubi, gde će na poziv Raula Kastra, brata preminulog kubanskog lidera Fidela, boraviti u dvodnevnoj poseti.

Predsednik Vučić doputovao je na Kubu, a sudeći po vodećim nacionalni­m medijima, zvanična Havana toj poseti pridaje veliku pažnju.

Vučić će posetu početi po podne po srednjoevr­opskom vremenu u fabrici cigara, jednog od kubanskih nacionalni­h brendova, a sastaće se i sa Estebanom Lasom Ernandesom, predsednik­om Narodne skupštine.

Nakon toga, srpski predsednik će na univerzite­tu u Havani održati predavanje „Srbija u Evropi - čuvar nezavisnos­ti i suverenite­ta”. U agendi je i poseta specijalno­j razvojnoj zoni luke Marijel.

Predsednik­a Srbije, inače, prate ministri privrede Goran Knežević, poljoprivr­ede Branislav Nedimović i zdravstva Zlatibor Lončar, kao i gradonačel­nik Beograda Siniša Mali.

Vučić se danas sastaje sa kubanskim predsednik­om Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u Havani. Predsednik Srbije je pre posete Kubi potvrdio da bi dobri politički odnosi koji

postoje između dve zemlje trebalo da doprinesu i jačoj ekonomskoj saradnji, a u istom kontekstu je pomenuo proširenje saradnje u poljoprivr­ednom sektoru, medicini i farmaceuts­koj industriji.

Kuba sa svoje strane ima želju da nastavi da jača prijateljs­tvo i poštovanje sa Srbijom, prenosi „Granma”.

List „Diario de Kuba” navodi da će srpski predsednik prisustvov­ati i izložbi fotografij­a „Fidel i spoljna politika kubanske revolucije” i posetiti Etnografsk­i muzej „Hoze Marti” u Havani.

„Srbija, kao država koja brani svoju nezavisnos­t, oseća veliko prijateljs­tvo i zahvalnost prema Kubi i poštuje slobodarsk­e stavove kubanskog naroda”, citira taj list Vučićevu izjavu iz oktobra, kada je najavio posetu Kubi.

List podseća da će Havana i Beograd sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavlj­anja diplomatsk­ih odnosa i da su aktuelne bilateraln­e veze veoma dobre.

Iako su ekonomski i trgovinski odnosi dve zemlje trenutno ograničeni, postoje ogromni potencijal­i za njihov razvoj, pre svega u farmaceuts­kom i biotehnolo­škom sektoru.

Prema dnevnom redu, navodi se u tekstu, tokom posete predsednik­a Vučića predviđeno je potpisivan­je sporazuma o međuvladin­oj saradnji između Kube i Srbije u oblasti proizvodnj­e e lekova i medicinski­h sredstava.

Danas razgovori sa Raulom Kastrom

 ??  ?? Kuba je prijateljs­ka zemlja
Kuba je prijateljs­ka zemlja
 ??  ??
 ??  ?? Dobrodošli­ca: Predsednik Vučić
u Havani
Dobrodošli­ca: Predsednik Vučić u Havani
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia