Alo!

Odsekao nos čoveku I DOBIO 8 GODINA

-

Petru Kneževiću (66), osuđenom za ubistvo počinjeno 16. februara 2015. u Batajnici, kada je iskasapio Stevana Katilovića (35), nanevši mu više telesnih povreda, među kojima su odsecanje nosa i precesanje butne arterije, Apelacioni u Beogradu povećao je kaznu za tri godine i pravosnažn­o ga osudio na osam godina zatvora.

Tom odlukom preinačena je prvostepen­a presuda Višeg suda iz frebuara ove godine kojom je Knežević u februaru osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog dela nanošenja teške telesne povrede sa smrtinm ishodom.

Po nalazu Apelaciono­g suda, osnovani su žalbeni navodi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je prvostepen­i sud dao prenaglaše­n značaj utvrđenim olakšavaju­ćim okolnostim­a za Kneževića, između ostalog da je u starijem životnom dobu i da mu je zdravlje teško narušeno, dok otežavajuć­e okolnosti nije našao.

Ali Apelaciopn­i sud smatra da je tim okolnostim­a dat prenaglaše­n značaj, zbog čega je prvostepen­a presuda u delu odluke o kazni preinačena.

Kada su 16. febuara objavljene okolnosti pod kojima je usmrćen Stevan Katilović, javnost je bila u šoku. Naime, poptuno bezazlena svađa dovela je do zločina. Stevan je te večeri zajedno sa suprugom Svetlanom bio u „dačiji” u ulici Svetog Rafaila Šišatovačk­og nedaleko od doma, kada im se na putu isprečio pešak. Nepoznati muškarac je uporno išao sredinom ulice u susret njima, ignorišući Katiloviće­va upozorenja sirenom da se skloni sa kolovoza. Počeo je verbalni sukob, koji se ubrzo i zahuktao, pa je Katilović napustio automobil da se raspravi s pešakom. Ubica je potom izvadio sečivo nalik mačeti i prvo mu odsekao nos, a zatim ga ubo u preponu i presekao arteriju, zbog čega je Katilović ubrzo preminuo.

Kada je Stevan pao na zemlju, napadač je otrčao u nepoznatom pravcu, a njegova supruga Nena je pokušala da spase onesvešćen­og supruga.

Dan posle ubistva Stevana Katilovića, 17. februara 2015, policija je na snimcima sigurnosni­h kamera u ulici identifiko­vala Kneževića. On se video malo pre i odmah posle ubistva.

Knežević je sutradan pozvan na informativ­ni razgovor u policiju, gde ga je supruga žrtve prepoznala kao eventualno­g napadača.

Glavni dokaz da je ubio komšiju Katilovića bio je njegov DNK, koji je pronađen na odeći žrtve, kao i tragovi krvi na obući. Knežević je uhapšen 21 februara. Tokom suđenja, Knežević je negirao zločin i govorio je da je nevin, a zanimljivo je da oružje kojim je izvršeno ubistvo nikada nije pronađeno.

Inače, Petar se bavio klanjem svinja, a taj zanat je nasledio od oca. E. S.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia