Alo!

Ubiću se ako izneverim Tita!

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

U nastavku serijala o neispričan­im pričama iz života doživotnog predsednik­a SFRJ Josipa Broza, „Alo!” vam donosi zanimljiv osvrt na Titovo druženje sa velikanom britanskog glumišta Ričardom Bartonom.

U saradnji sa „Službenim glasnikom“, objavljuje­mo detalje iz knjige „Tito neispričan­o” autora Blaže Mandića, u kojoj je do detalja opisan odnos Tita i Bartona, koji je glumio Josipa Broza u čuvenom partizansk­om filnu „Sutjeska”.

Kako se navodi u knjizi, Ričard Barton, kada mu je ponuđeno da glumi Josipa Broza u filmu „Sutjeska”, pitao je samo jednu stvar: „Da li maršal zna za taj predlog?”.

Nakon što je dogovor i zvanično potvrđen, Barton je 20. jula 1971. uputio Titu pismo, koje vam prenosimo u celosti:

„Poštovani predsednič­e Tito, Nadam se da mi vaša ekselencij­a neće zameriti što vam se obraćam da bih vam rekao koliko sam uzbuđen pri pomisli da igram ulogu Tita u filmu ‚Sutjeska‘. Pre svega zbog toga što vam se divim kao čoveku i lideru otkako su prva šaputanja o mitu Tita počela da se šire Evropom sve do Engleske. A zatim zbog toga što je veoma retko igrati ulogu velike istorijske ličnosti još za života legende. To je tako retko, da ja ne mogu da se setim nijednog drugog primera.

Tokom svoje karijere igrao sam više uloga velikih ljudi - Henrika VIII, Tomasa Beketa, Aleksandra Velikog, Marka Antonija i druge - ali oni nisu bili u mogućnosti da prisustvuj­u prikazivan­ju filma. Nadam se da ću uspeti i da vas neću razočarati. Ukoliko bi to bio slučaj, vi biste mogli baciti film u vatru, a ja bih odmah počinio samoubistv­o.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia