Alo!

Za slavu ode prosečna Ribarnice pripreme preko dve tone ribe za Svetog Nikolu... plata

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Za slavsku trpezu Srbin izdvoji između 36.000 do 48.000 dinara, koliko otprilike iznosi jedna prosečna plata u Srbiji. Riba, posni kolači i kuvano jelo zahtevaju vreme za pripremu, međutim, mnoge domaćice se odlučuju za kupovinu gotovih namirnica.

Ekipa „Alo!“istražival­a je na pijacama i u samoposlug­ama koje su cene namirnica i kolika je potražnja za njima.

Ukoliko imaju vremena i volje da sami spremaju hranu, Beograđani namirnice traže prvo na pijacama, zbog povoljniji­h cena. Kada je reč o povrću, najviše se prodaju kupus koji je oko 30 dinara po kilogramu, pasulj koji dostiže cenu i do 300 dinara, krompir koji košta do 50 dinara i bundeva čija je cene do 80 dinara po kilogramu. Za kolače su neizostavn­i kikiriki koji košta 400 dinara, orah kome cena varira od 800 do 1.200 dinara i bademi koji su 1.200 dinara. Na spisku za slavu svoje mesto pronalazi i voće - jabuke čija je cena 100 dinara, suve smokve od 500 dinara, kao i suve šljive i kajsije koje koštaju 700 dinara po kilogramu.

- Moja porodica obeležava Svetog Nikolu i kroz našu kuću tog dana prođe oko 30 do 40 ljudi. Zato počnem sa spremanjem hrane nekoliko dana ranije. Dođu moje sestre koje mi pomažu, one prave kolače, ja pripremam ribu. Obilazim više pijaca i radnji da bih našla namirnice sa najpovoljn­ijom cenom. Kada prođe slava i stavim sve na papir, potrošim oko 400 evra za taj dan, ali ne žalim. To je porodična

tradicija koju treba održavati - rekla je za „Alo!“Ana Nedić koja je kupovala namirnice na pijaci. Za razliku od nje, Beograđank­a Maja sa Zvezdare došla je na pijacu kako bi kupila pečenu ribu.

- Ja sam zaposlenma­jka dvoje dece i zaista nemam mnogo vremena da bih sve spremala. Za našu porodicu je važnije da

vreme provedemo zajedno. Zato ja na pijaci uzmem nekoliko kilograma pečene ribe, imam i tezgu koja prodaje posne kolače pa tako zavšim veći deo posla - kaža Maja za „Alo!“i dodaje da za slavu potroši oko 300 evra. Prodavci u ribarnicam­a su istakli da se najviše uzima već ispečena riba čije cene dostižu 2.600 dinara po kilogramu.

- Najviše nam se prodaje plava riba skuša koja košta 730 dinara po kilogramu, girice koje su najjeftini­je zbog cene od 200 dinara i oslić koji je 1.200 dinara - kaže prodavac Miroslav Vasić i dodaje da uoči Svetog Nikole rade celu noć. U prodavnica­ma cene sveže i smrznute ribe su očekivano skuplje nego na pijacama.

 ??  ?? U vreme posta traženi i koštunjavi plodovi
Nedelja, 17. decembar 2017.
U vreme posta traženi i koštunjavi plodovi Nedelja, 17. decembar 2017.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia