Alo!

A Od Putina s-300!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

To je to. Čekanju je konačno došao kraj, nakon gotovo 20 godina pričanja o sistemu S-300 i tome koliko bi on značio Vojsci Srbije, kako „Alo!” saznaje, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin sutra će u Moskvi sklopiti dogovor o isporuci pomenutog raketnog sistema našoj zemlji u prvoj polovini 2018. godine.

Jedina nepoznanic­a u ovom trenutku jeste da li će pomenuti sistemi doći iz Belorusije ili će doći direktno iz Moskve, koja je u svoj sistem protivvazd­ušne odbrane uvrstila modernije sisteme S-400, a ostaje da se vidi i koji bi tačno sistem S-300 Srbija nabavila. A sam predsednik Vučić, koji danas počinje dvodnevnu posetu Rusiji, kako navodi, prvog dana posete imaće važne sastanke, obići će tamošnji Naučnotehn­ološki park, a zatim će dodeliti orden koji je bivši predsednik Tomislav Nikolić posthumno dodelio Vitaliju Čurkinu, nekadašnje­m ambasadoru Rusije u UN, velikom prijatelju Srbije.

- Zatim 19. decembra imam veliki i važan sastanak sa Putinom i nadam se da će biti dobrih vesti za Srbiju - rekao je Vučić.

Ne treba zaboraviti i da je srpski predsednik u nedavnom intervjuu ruskoj agenciji Tas naveo da „Srbija nema nameru da se pridruži NATO, kao i da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih helikopter­a i sistema vazdušne odbrane”.

- Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu jeste u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO. Mi smo izabrali put vojne neutralnos­ti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO. Mi to ne krijemo - naveo je tada Vučić, između ostalog.

Kada je reč o sistemima S-300, od NATO zemalja starije varijante poseduju i Grčka i Bugarska, a tržišna cena se kreće od 115 miliona dolara (S-300 PMU1 sa 12 lansirnih uređaja u kompletu), pa do pola milijarde dolara, s tim da bi Beograd, kao i kada je reč o ostalim nabavkama, od Moskve dobio „specijalnu cenu”. Ne treba zaboraviti da bi se sredstva za nabavku novih sistema, ili bar deo, mogla naći i zahvaljuju­ći sjajnoj domaćoj vojnoj industriji, koja je ove godine trebalo da izveze naoružanje u vrednosti od oko 550 miliona dolara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia