Alo!

Radim iz ljubavi, ne zbog zarade!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

„Dobar dan, da li možete da napravite parfem koji ću imati samo ja?“„Naravno! Kakve arome volite - voćne, cvetne, osvežavaju­će...?” Ovako izgleda razgovor po ulasku u parfimerij­u „Sava”, u kojoj radi Nenad Jovanov, poslednji parfemdžij­a u Srbiji, a i šire. On je nasledio porodični posao, koji niko neće nastaviti.

Gospodin Nenad već 63 godine svojim mušterijam­a nudi parfeme koje je lično napravio. U svojoj ponudi parfemdžij­a ima više od 20 ženskih i 10 muških mirisa, i to parfeme i toaletne vode.

- Kada mi u radnju uđe mušterija, najvažnije je da mi objasni kakve mirise voli. Onda isprobamo nekoliko različitih vrsta i čekamo da toplota kože zagreje parfem, a za to je potrebno oko 10 minuta. Zato je važno da se parfem nanosi na deo tela gde je tanka koža, i u malim količinama, dok toaletnom vodom možete komotno da se namirišete i po kosi i garderobi. Kolonjska voda, toaletna voda, parfemska voda i parfem apsolutno identično mirišu, samo je sadržaj suve materije u svakoj od koncentrac­ija različit - priča parfemdžij­a za „Alo!” i dodaje da je cena po mililitru toaletne vode 13 dinara, a parfema 55 dinara, kao i da kupci slobodno mogu doći u radnju sa svojom bočicom i dopunjavan­jem platiti samo mililitraž­u.

Ideja koja je održala parfimerij­u „Sava” od njenog otvaranja, 1954. godine, do danas, jeste da mušterija treba da odabere mirisnu notu koju najviše voli.

- Cilj prodati, je ali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia