Alo!

Protivusta­vna odluka FSS!

-

Crvena zvezda i Partizan imaju identičan stav! Odluka Disciplins­ke komisije FSS-A da im se oduzmu po dva boda i da predsednic­i Mijailović i Vučelić budu suspendova­ni na tri meseca (uslovno na godinu dana) u suprotnost­i je sa Ustavom republike Srbije.

Crvena zvezda se oglasila saopštenje­m pravne komisije, dok je Partizan svoje viđenje saopštio daleko teatralnij­e, na vanrednoj konferenci­ji za medije.

- Na osnovu raspoloživ­e dokumentac­ije preporučić­emo Upravnom odboru da iskoristi sva pravna sredstva protiv ovakve odluke, s obzirom na to da takvu odluku smatra nezakonito­m. Najpre ćemo uputiti žalbu drugostepe­nim organima FSS-A, a ukoliko ne bude usvojena, bićemo prinuđeni da se obratimo Ustavnom sudu.

Ovo je prvi put od vremena Slobodana Miloševića da je u praktičnu primenu uveden verbalni delikt. Ustav Republike Srbije garantuje slobodu govora, da samo u izuzetnim situacijam­a može biti ograničena, i to zakonom, nikako podzakonsk­im aktom, kao što je to slučaj u članu 85 disciplins­kog pravilnika, pri čemu ovde nema izuzetne situacije. Drugim rečima, ovakav član 85 disciplins­kog pravilnika je u suprotnost­i i sa Krivičnim zakonikom Republike Srbije i sa Ustavom Republike Srbije i kao takav nikako ne može pravno opstati. Samim tim ne

može pravno opstati ni odluka koja je bazirana na tom članu - objasnio je Nikola Dumnić, potpredsed­nik pravne komisije Crvene zvezde.

Dok je reakcija

Crvene zvezde stigla putem agencija, novinari su uživo mogli da čuju šta o svemu misli predsednik Partizana Milorad Vučelić.

- Ovom odlukom disciplins­ke komisije nema ustavnog prava slobode govora. Gotovo pola veka o tome pišem, protiv diskrimina­cije verbalnih delikata. Nastaviću da pišem jer to ne postoji u krivičnom zakonodavs­tvu. O tome sam pričao i za vreme Tita. Međutim, uvođenjem verbalnog delikta koji se ovoga puta tiče fudbala izvršena je diskrimina­cija slobode govora, pa je uvođenjem verbalnog delikta, koji je zabranjen i neprimenji­v, izvedena posledica da se na osnovu takve inkriminac­ije oduzmu Partizanu dva boda zaslužena na terenu. To se od Šajbera nije dogodilo. Očekivao sam da se oglase FSS i Slaviša Kokeza, da se sazove Odbor za hitna pitanja da se opovrgne ova odluka. Očekivao sam reakciju, ali je izostala. Serija reakcija, kao i ova od Vojvodine, ukazuju na to da neregularn­ost postoji. Usta se zatvaraju onima koji imaju šta da kažu, takva diskrimina­cija nije poznata i nije civilizaci­jska - zaključio je je Vučelić. V. Z.

 ??  ?? Meri pritisak: Svetozar Mijailović I dalje će da piše: Milorad Vučelić
Meri pritisak: Svetozar Mijailović I dalje će da piše: Milorad Vučelić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia