Alo!

General NATO željan srpske krvi!

„Skaparoti je već ratovao na Balkanu, pa mu se valjda osladilo”, kaže Ivica Dačić

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

I DALJE ŽEDAN KVI! General NATO Ketris Skaparoti tvrdi da su Srbija i srpski narod najveći problem na Balkanu i dodaje da je Alijansa spremna da reaguje da bi sprečila dalje razvijanje „ruskog kancera u regionu”. Dačić za „Alo!” mu odgovara: „Opet bi da ratuješ?”

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, general Kertis Skaparoti, komandant snaga NATO u Evropi, rekao da je jačanje ruskog uticaja u

Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na Zapadnom Balkanu. Na konkretno pitanje koja je zemlja najveći problem, odlučno je rekao - Srbija. Na ponovno pitanje da li je mislio baš na Srbiju ili možda na Republiku Srpsku, rekao je definitivn­o Srbija, kao država, ali i uopšte srpska populacija na Balkanu! On je naveo i da Rusija koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucij­a Bosne i Hercegovin­e!

General Skaparoti naglasio je i da Rusija pokušava da spre-

či evroatlant­ski put pojedinih zemalja u regionu i dodao je da su međunarodn­a zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu, prenela je „Al Džazira“.

Komandant NATO istakao je da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje Zapadnog Balkana, zaključuju­ći kako je potreban veći vojni, ali i diplomatsk­i angažman

u regionu.

Prvi potpredsed­nik Vlade i šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić ocenio je za „Alo!“da su ovo i više nego ozbiljne poruke, te da ih tako treba i shvatiti.

- Ovo su vrlo zabrinjava­juće poruke. Skaparoti je već ratovao na Balkanu, pa mu se valjda osladilo. Ipak, Srbija će ove reči znati da protumači i da na njih adekvatno reaguje rekao je Dačić. Kada je reč o prekidanju veza sa Rusijom, šef srpske diplomatij­e kaže: - Svima je više puta i jasno stavljeno do znanja kako od predsednik­a Aleksandra Vučića, tako i od mene da Srbija neće prekidati svoje bratske veze sa Moskvom. Očigledno je da mnogima smeta jaka i stabilna Srbija, ali mi nećemo odustati. Tuđe nećemo, nikoga ne napadamo, ali moramo sebe da čuvamo - poručio je on za naš list. I diplomata Zoran Milivojevi­ć smatra da su poruke koje smo dobili zabrinjava­juće, ali i da je sasvim jasno zašto nam one stižu.

- Njima pre svega smeta što je Srbija nezavisna i što je vojno neutralna. Naročito im smeta što Srbija i srpski narod imaju svoje ja, što hoće da govore u svoje ime i da se ponašaju u skladu sa svojim interesima. Srbija i srpski narod neće da se odriču svog identiteta, suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a. Sve ovo što dodatno pominju Rusiju u kontekstu je njihovog nadmetanja sa njom - ocenjuje diplomata.

 ??  ?? Priželjkuj­e da se ponove scene iz jezivog bombardova­nja
Srbije 1999 godine
Priželjkuj­e da se ponove scene iz jezivog bombardova­nja Srbije 1999 godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia