Alo!

Ako nas Vučić ne primi SPS će se ugasiti!

„Mesecima sam govorio da će se ovo dogoditi, a drugovi me optužiše da kršim statut partije”, kaže Tončev

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

„Kucnuo je čas da se iz Socijalist­ičke partije Srbije metlom rasteraju ’drugovi iz kruga dvojke’ koji su urušili ugled stranke“, kaže u intervjuu za „Alo!” Novica

Tončev, potpredsed­nik socijalist­a.

„Prvi čovek SPS-A s juga”, kako ga mnogi nazivaju, kaže da lider socijalist­a ima njegovu apsolutnu podršku kada je reč o zavođenju reda u stranci, „naročito nakon debakla na beogradski­m izborima”.

 Kako komentariš­ete izborne rezultate SPS-A na beogradski­m izborima?

- Sa pozicije potpredsed­nika stranke mogu bez zadrške i javno da kažem da sam razočaran ovim rezultatom. Dobili smo jedva šest odsto, u odnosu na 11,5 odsto, koliko smo osvojili 2014. Prosta matematika kaže da smo u glavnom gradu izgubili 42.000 glasova. Pitam se kako je moguće da četiri godine budemo deo gradske vlasti, a izgubimo polovinu glasača? To je ogroman pad i zato smatram da je stanje alarmantno. Mesecima sam govorio da će se ovo dogoditi, a drugovi me optužiše da kršim statut partije i pokrenuše besmislen disciplins­ki postupak protiv mene.

 Dačić je najavio čistku u stranci, šta mislite, čija su mesta ugrožena?

- Prvi put metla mora ozbiljno da radi i predsednik Dačić ima moju podršku. On je iskusan političar i jasno mu je u kojem pravcu idemo sa gubitkom 50 odsto glasova. Videli ste svi da je teško podneo izborno veče. Niko više ne može da se krije iza Dačićevog imena i zato odgovornos­t mora da ima konkretno ime i prezime. Da konačno vidimo ko to ulaže novac u nekretnine i luksuzan život dok stranka propada i grca u dugovima. Ja punih 30 godina imam firmu, a neki koji su bili bez igde ičega preko noći i posle slikanja iza Dačića javno se hvale džakom para.

 Mnogi mediji su shvatili te Dačićeve reči kao opomenu Antiću?

- Ne znam koga Dačić smatra glavnim krivcem, ali ne mislim da je to Antić. Šta je on čovek mogao bolje da uradi? On je bio u Vladi i nije se bavio gradskom problemati­kom zato što je to bio posao i zadatak najmanje 300 drugih funkcioner­a koji sa kvote SPS-A sede u foteljama. Odgovornos­t je uvek mnogo šira od jednog čoveka. Glasovi u kutije stižu iz 17 beogradski­h

odbora SPS-A, a svaki odbor ima svog lidera. Zamislite taj paradoks da ja iz Surdulice isporučim stranci više glasova nego Zvezdara, Stari grad i Voždovac zajedno. To valjda nešto govori.

Jedan ste od uspešnijih funkcioner­a SPS-A kada je reč o izborima, šta mislite da je falilo u kampanji?

- Kampanja mora da traje četiri godine neprekidno. Ne smeš

iz vidnog polja da izgubiš svog glasača i njegove probleme, a mi imamo situaciju da su se mnogi funkcioner­i SPS-A otuđili od naroda i svojih komšija. Ne može se mesec ili dva dana pred izbore setiti da postoje neki ljudi. To što si ministar, savetnik ili direktor u krugu dvojke duguješ glasaču i svojoj partiji, a kako im vraćaš? Moji drugovi u Beogradu su osetili sladak život i udobne fotelje, pa su se malo više opustili i neće da iskaljaju cipele. Misle da su ako na svetlećem bilbordu napišu prezime Dačić obezbedili četiri godine hladovine.  Da li očekujete da će SNS pozvati SPS u koaliciju u Beogradu?

- Mislim da je tu koaliciju već nagovestio predsednik SNS-A Aleksandar Vučić. Ako se sada ne napravi koalicija SNS-A i SPS-A, SPS će za četiri godine doživeti sudbinu DS-A. Prirodno ćemo nestati sa političke mape Beograda. Da li ćemo ovaj Vučićev gest umeti da cenimo, nije pitanje za mene, nego za neke druge u SPS-U. Čitajte između redova šta poručuje Dačić našim ušuškanim drugovima kada kaže

da bi preventivn­o bilo dobro da malo budemo bez vlasti u Beogradu.

Često ste kritikoval­i drugove iz kruga dvojke u stranci, da li ćete tražiti nečiju smenu u

stranci?

- Tražiću ozbiljnu analizu rezultata društva iz kruga dvojke, a onda i personalnu odgovornos­t. Osim socijalist­a u Lazarevcu, svi ostali su na ivici cenzusa. Evo, imate nekog Slobodana Šolevića sa Čukarice, za koga mogu da se kladim da niko nikada nije čuo. Takav anonimus je od 2014. godine naš gradski većnik, a pre toga je bio načelnik komunalne policije. Nema fotelje u kojoj nije bio zahvaljuju­ći SPS-U, a sada je kao „gradski ministar“jedva osvojio pet odsto na Čukarici. Dačić sa takvima ne može da se izbori sam jer oni igraju na sigurnu kartu patetike i pozivaju se na Slobu i Tita.

 ??  ?? Više sam ja doneo glasova SPS-U iz Surdulice nego mnogi sa Zvezdare
i Čukarice
Više sam ja doneo glasova SPS-U iz Surdulice nego mnogi sa Zvezdare i Čukarice
 ??  ?? Tončev: „Antić nije kriv za izborni
neuspeh“
Tončev: „Antić nije kriv za izborni neuspeh“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia