Alo!

Imate pravo na periku, naočare, protezu za dojku

-

Mnogi u Srbiji ne znaju na koja pomagala imaju pravo, a na teret Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje (RFZO).

Stručnjaci te ustanove objašnjava­ju za „Alo!“da osiguranim licima obezbeđuju proteze za gornje i donje ekstremite­te, dojku, gudnjak i periku.

Takođe, tu su i takozvana ortotička sredstva ili potpora za gornje i donje ekstremite­te, za lečenje iščašenih kukova,

spinalne ortoze za kičmu. U RFZO navode da dostupne i ortopedske cipele, invalidska kolica, pomoćna pomagala za olakšavanj­e kretanja - štake, štap, stalak za hodanje, bolnički krevet sa trapezom, sobna dizalica, antidekubi­tus dušek, sanitarne sprave - kanile, koncentrat­or kiseonika, ventilator za neinvazivn­u ventilacij­u, disk podloge, kese i samoleplji­vi jednodelni komplet za ileostomu, kolostomu, urostomu i vetkolosto­mu, silikonski upijajući flaster, kateter, urinarni kondom, pelene, ulošci za inkontinen­ciju, pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti.

Naravno da na teret osiguranja građani mogu nabaviti i očna pomagala - naočare i kontaktna sočiva, potom slušna pomagala - slušne aparate, zaušni procesor, specijalne baterije za zaušni procesor, kao i pomagala za omogućavan­je glasa i govora te stomatološ­ke nadoknade za gornju i donju vilicu.

Sledeće nedelje saznaćete kako da ostvarite ta prava i u kojim slučajevim­a imate pravo na refundiran­je troškova.

Priredila: Radmila Briza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia