Alo!

Stanari taoci „komšinice iz pakla“!

smeće i nehigijena velika Leševi životinja, izgladneli psi i mačke, Učitelja Miloša Jankovića su opasnost za stanare zgrade u ulici

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Desetine pasa i mačaka u stanu bez struje i vode usred Beograda! Sa ovom nehumanom situacijom se bore stanari iz zgrade u ulici Učitelja Miloša Jankovića 5. Nesnosan smrad leševa uginulih životinja, bube i smeće samo su deo priče koja traje od 2008. godine.

Sam ulaz u zgradu je sređen i sveže okrečen, pa je ekipa „Alo!“ulazeći u zgradu u prvi mah pomislila da je na pogrešnom mestu. Međutim, kada smo se popeli na prvi sprat, osetili smo nesnosan smrad, koji nas je odveo pravo do problemati­čnog stana. Vrata, takođe prekrečena, puna su zakrpa. Iz stana se čulo frktanje i mjaukanje. Pokucali smo, pošto zvono nije radilo. Vrata su se odškrinula, a iz unutrašnjo­sti stana začuo se lavež. Kada je naša ekipa počela da beži da nas ne bi napale životinje, iz jednog od susednih stanova izašla je komšinica Slavica Aleksić, koja nam je ljubazno objasnila u čemu je problem.

- Tu živi Snežana M. i mi ne znamo tačno koliko živih životinja ima u stanu. To je leglo zaraze i đubreta. U jednom trenutku je bilo oko 15 mačaka. Stan je nasledila od tetke Vladanke 2008. godine i od tad smo svi mi njeni taoci. Kod nje dolazi njena sestra Dragana, sa kojom zajedno skuplja i unosi smeće u stan. Od đubreta sa ulice preprodaju neke stvari da bi preživele i hranile životinje - kaže komšinica Aleksić i dodaje da sestre Milutinovi­ć nemaju nikakva redovna primanja, kao i da u tom stanu nema ni struje, ni vode.

Da problem koji ugrožava čak 46 porodica u

ovoj zgradi ipak ima rešenje, kaže profesiona­lni upravnik zgrade, koji tvrdi da je već preduzeo neophodne mere.

- Sve što je moguće iz moje nadležnost­i biće urađeno. Planiram da obavestim centar za socijalni rad kako bi preduzeo neophodne mere iz svoje nadležnost­i. Moja obaveza kao profesiona­lnog upravnika jeste i da se obratim i komunalnoj inspekzvez­dara ciji opštine

i da podnesem krivične prijave policiji i tužilaštvu Zvezdara zbog sumnje da je izvršeno krivično delo ubijanja i zlostavlja­nja životinja, kao i za krivično delo oštećenja životne sredine - kaže za „Alo!“Nikola Čolić, profesiona­lni upravnik i organizato­r profesiona­lnog upravljanj­a.

Kako „Alo!“saznaje iz komunalne policije, ne postoji zakon kojim se određuje koliko životinja je dozvoljeno držati u stanu. Međutim, prema odluci o držanju kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, u članu šest je naglašeno da je držalac životinje obavezan da drži životinju na način kojim ne ugrožava njenu dobrodobit, da joj obezbedi adekvatan smeštaj, neophodnu negu, pravilnu ishranu, odgovaraju­će higijensko-sanitarne uslove u prostoru u kojem boravi i zdravstven­u zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

 ??  ?? Ulazna vrata koja nagoveštav­aju kakav je haos u stanu Zabrinuta komšinica
Slavica Aleksić Prozori stana iz kojeg dopire neopisivi smrad
Ulazna vrata koja nagoveštav­aju kakav je haos u stanu Zabrinuta komšinica Slavica Aleksić Prozori stana iz kojeg dopire neopisivi smrad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia