Alo!

Inspekcija Ministarst­va rada vraća radnike na posao

-

Odlukom inspekcije rada Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, dvoje od četiri radnika turističko-sportske organizaci­je u Prokuplju koji su krajem novembra prošle godine dobili otkaz zbog navodnog organizova­nja nezakonito­g štrajka vraćeno je na posao do okončanja radnog spora koji je pokrenut pred prokupački­m sudom. Očekuje se da će i ostale dve zaposlene radnice koje su po istom osnovu otpuštene biti vraćene.

Vanja Stojanović, koji je kao predsednik Nezavisnog sindikata TSO organizova­o štrajk upozorenja zbog ranijeg otpuštanja čistačica tokom racionaliz­acije radnih mesta, tvrdi da rešenje koje je primio vraća veru u državne institucij­e Srbije. On podseća na ranije tvrdnje da su njihovi otkazi u stvari pokušaj da se uguši svaki vid sindikalne borbe i drugačijeg mišljenja, a oni posluže kao primer da se ostali radnici ne bune i da bez pogovora prihvataju odluke poslodavca.

- Od početka sam tvrdio da se na našem primeru žele zastrašiti ostali radnici i da je odluka poslodavca da nas istera sa posla protivzako­nita. Zato sam podneo krivičnu prijavu protiv inspektora za rad na osnovu čijeg rešenja smo i dobili kasnije otkaze - istakao je Stojanović. On se sa radnom knjižicom javio na posao i očekuje da koliko danas dobije rešenje o povratku na svoje radno mesto.

U TSO se do pisanja ovog izveštaja niko od nadležnih nije javljao na telefonske pozive, pa je još nejasno kakva će biti njihova odluka i hoće li postupiti po rešenju inspekcije rada u nadležnom ministarst­vu. Lj. M.

 ??  ?? Budi promena koju želiš da vidiš u svetu: Ana Ilić
Budi promena koju želiš da vidiš u svetu: Ana Ilić
 ??  ?? Vanja Stojanović, radnik TSO
Vanja Stojanović, radnik TSO
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia