Alo!

KOFEIN MO@E DOVESTI DO:

-

Kofein može biti prava droga. Redovna upotreba u dužem vremenskom periodu, naime, stvara pravu zavisnost, koja dovodi do fizičkih i mentalnih simptoma pri apstinenci­ji. Povremene male doze kofeina verovatno nemaju neke posebne posledice po zdravlje odrasle osobe, ali učestala upotreba može biti povezana sa zdravstven­im problemima.

Znate li nekoga ko ne popije bar jednu šoljicu kafe dnevno? Ili šoljicu čaja sa teinom? Možda neki učestalo uzimaju lekove protiv bolova? Ili piju gazirana pića? Iako postoje i gazirana pića bez kofeina, njih uglavnom piju deca i starije osobe koje imaju zdravstven­e probleme povezane s tim hemijskim spojem.

Supstance koje stvaraju zavisnost proizvode vidljive, merljive, fizičke i mentalne posledice u trenutku kada se ukine njihova upotreba. U tom će smislu čak i male doze kofeina uzimane redovno tokom dužeg vremenskog razdoblja najčešće stvoriti određeni stepen zavisnosti. Vrlo dobar način da kod samih sebe preispitat­e zavisnost od kofeina jeste da nekoliko dana prestanete da uzimate tu materiju u bilo kojem obliku. Najuobičaj­eniji fizički simptom odvikavanj­a od kofeina jeste glavobolja, koja može varirati od umerene od snažne.

Ponekad se pri ukidanju unosa kofeina javlja prava migrena.

Ostali simptomi koji se mogu pojaviti jesu osećaj iscrpljeno­sti, nedostatak apetita, mučnina i povraćanje. Simptomi traju od jednog do pet dana.

Psihološko odvikavanj­e ponekad može biti još teže od fizičkog i osoba može pri tome upasti u pravo depresivno stanje. Čovek koji uživa kofein naviknut je da više puta tokom dana poseže za nečim što će ga „podignuti“. Taj nagon možemo uporediti sa željom za cigaretom, i gotovo je jednako odupreti

mu se.

 Povišenja

 Povišenja nivoa šećera

krvnog u kr vi

 Povišenja pritiska

 nivoa Jačanja trigliceri­da

u kr vi

 PMS

Drhtavice, simptoma

 Pojave razdražlji­vosti

bezrazložn­e i nervoze

 Povećanog teskobe i

napada panike

 Gubitak izlučivanj­a

kalcijuma i želudačne

 kiseline

Nesanice magnezijum­a

 putem Nepravilni­h mokraće

i

 neredovnih Povećanog otkucaja

nadražaja srca centralnog

 ner vnog sistema Zanemariva­nje potrebe za

odmorom

O čemu se radi?

Kofein ne čini čoveka zavisnim?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia