Alo!

Kući se ne vraćaju bez medalje!

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Oni su dokaz da se u životu sve može kad se hoće. Ovi borci s ponosom prezentuju našu zemlju u parakarate­u. Sa takmičenja se bez medalja ne vraćaju. Hendikep koji imaju nije ih sprečio da žive punim plućima! Za sebe kažu da nisu heroji, ne vole patetiku i smatraju da se sa bilo kojim problemom treba suočiti.

Trenutno vredno treniraju za Seniorsko prvenstvo Evrope u parakarate­u, koje se od 11. maja prvi put održava kod nas, u Novom Sadu. Na pitanje da li su spremni, odgovorili su nam kratko i jasno: „Mi smo uvek spremni! Trema je za nas stvar prošlosti, sad se mora dalje!“

Livius Bunda, njihov trener, čovek je koji je ceo svoj život posvetio sportu. Nije ni slutio da će trenirati osobe sa invalidite­tom, a kako kaže, sve medalje koje je osvojio kao sportista ne vrede kao njegov rad sa njima.

- Jednoga dana pozvao me je Bojan Nešković, koji je želeo da trenira karate. Njegova poslednja rečenica u tom razgovoru bila je: „Znate, ja ne vidim.“Za mene je to bio veliki izazov, koji sam prihvatio. Kasnije su se pridružili i ostali. Ogromno zadovoljst­vo je gledati ih kako treniraju, to je moj sevap! - rekao nam je Bunda.

- Od njih sam naučio mnogo toga i o životu i o karateu. Ne tretiram ih kao osobe sa hendikepom, svi smo ovde ravnopravn­i. Ljudi se čude odakle nam volja i snaga za sve što radimo i nikome nije jasno kako izgleda jedan naš trening. Nina, koja trenira pomoću štaka, kada padne, ne kuka. Kažemo: „Uhvatila je zeca“, po uzoru na crtani film „Bambi“. Gde god da odemo, oni dostojno reprezentu­ju zemlju, a o medaljama da ne pričamo. Nedavno smo u Sloveniji osvojili sva prva mesta - rekao nam je Bunda, profesiona­lni sportista, državni reprezenta­tivac SFRJ u karateu, dugogodišn­ji selektor Jugoslavij­e, Srbije i Crne Gore, Slovenije i Rumunije, trener i učitelj.

Hendikep ih ne sprečava da žive punim plućima

 ??  ??
 ??  ?? Nina Portolan na takmičenju
Nina Portolan na takmičenju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia