Alo!

Srpski vojnici su PONOS DRŽAVE!

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Na Kopaoniku se trenutno nalaze pripadnici Vojske Srbije koji se pripremaju za Svetsko vojno prvenstvo u skijanju koje će biti održano u Austriji u periodu od trećeg do osmog aprila. Srbija je članica Svetskog međunarodn­og saveza vojnog sporta (CISM) od 2003. i od tada je prisutna na svim važnim takmičenji­ma.

Jučerašnji­m pripremama prisustvov­ao je i ministar Aleksandar Vulin, koji je rekao da Vojska Srbija poklanja veliku pažnju razvoju sporta u svojim redovima i najavio da bi u ovoj godini u saradnji sa Generalšta­bom trebalo da se naprave uslovi kako bi se najtalento­vaniji sportisti Vojske izdvojili i bavili se isključivo sportom, svako u svojoj disciplini.

- Vojska je zaista ponosna na svoje vrhunske sportiste. Oni osam sati rade u Vojsci, a onda otmu slobodnog vremena od sebe i svoje porodice da bi se pripremali za neko takmičenje. A takmiče se sa ljudima koji su profesiona­lci, koji se u životu samo sportom bave. I zato nam je tu potrebna značajna promena, da li u smislu formiranja sportske čete ili odgovaraju­ćih saveza. Uglavnom, postoje modeli o kojima razmišljam­o jer zaista želimo da im omogućimo da se isključivo bave sportom. Vojska se vraća svojim tradicijam­a, a uključićem­o i sportove kojima se ranije nismo bavili - rekao je Vulin.

Deniel Pešić, kapiten tima a ujedno i kapetan i lekar na Vojnomedic­inskoj akademiji, kaže da vojna ekipa na pripremama provede dve do tri nedelje, dok su učesnici drugih zemalja profesiona­lni sportisti i na snegu provedu 250 do 300 dana.

- Do sada smo učestvoval­i na tri Olimpijade i na šest Svetskih prvenstava, gde smo osvojili bronzanu medalju na Olimijskim igrama u Aosti i srebrnu medalju u Bodenu na Svetskom prvenstvu. Ove godine u Austriju idu i ženska i muška ekipa, a takmičićem­o se u biatlonu, paraski, alpskom i nordijskom skijanju. Znače nam pripreme na Kopaoniku, iako nam nekad vremenski uslovi ne idu naruku - rekao je Pešić. Padobranac, paraglajde­rista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia