Alo!

Stiže nam smrtonosna „BOLEST IKS“!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Ovih dana zavladala je planetarna panika zbog misteriozn­e „bolesti iks“, koja navodno preti da pobije milione stanovnika na svetu, a najavila ju je Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO)! To, međutim, i nije tako daleko od istine, kako tvrde stručnjaci, jer postoji mogućnost da se u narednim godinama pojavi virus koji će preći sa životinje na čoveka i tako izazvati veliku epidemiju. Sa druge strane, SZO u ovom času ne zna koji će uzročnik izazvati takvu pošast, kada i gde, ali „bolest iks“ipak je uvršćena na ovogodišnj­u listu bolesti pored ebole, zike i SARS-A.

- „Bolest iks“predstavlj­a znanje da ozbiljnu međunarodn­u epidemiju može izazvati patogen koji je trenutno nepoznat kažu u SZO.

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog, kaže za „Alo!“da nema nikakvog razloga za panika zbog saopštenja Svetske zdravstven­e organizaci­je. On ne veruje da će „bolest iks“stići tokom 2018. godine, ali ne isključuje ni njenu pojavu u narednim godinama.

- Ne možemo ništa sada da tvrdimo infektoloz­i, epidemiolo­zi i ostali stručnjaci jer SZO ne zna šta će biti izazivač te bolesti, niti kako će se ona prenositi, te koje će organe da napada. Ništa se neće spektakula­rno desiti ove godine, ali zdravstven­i sistem mora biti spreman za pojavu novog oboljenja. Nekako sam uveren da će bolest izazvati virus i to, pre svega, iz grupe virusa koje bi sa životinja mogli da pređu na čoveka, odnosno da pretrpe genetske mutacije - kaže taj stručnjak i dodaje da će to biti nova bolest za čovečanstv­o.

- Ako je bolest nova, onda nema imuniteta i može se očekivati mnogo obolelih. U prirodi ima sve svoje cikluse i duboko sam uveren da takvu infekciju možemo očekivati. Baš kao što je to bio slučaj sa ebolom, kada je naš zdravstven­i sistem reagovao na pravi način. Tako bi trebalo čekati i „bolest iks“, za koju ništa ne znamo - objasnio je on.

Slično misle i globalni naučnici, prema objavljeni­m informacij­ama, jer oni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia