Alo!

Bosna će se raspasti u krvi kao Ukrajina!

Američke organizaci­je i instituti predviđaju da će vlast u Republici Srpskoj ugroziti mir na Balkanu

- Piše: V. PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Zaoštravan­je odnosa Rusije sa Zapadom moglo bi u narednih nekoliko meseci otvoriti novo krizno žarište na Balkanu, a Amerikanci procenjuju da bi se Bosna i Hercegovin­a pred parlamenta­rne izbore na jesen mogla pretvoriti u novu Ukrajinu. Nekoliko američkih nevladinih udruženja i instituta ocenilo je da glavna pretnja miru u BIH nije islamski ekstremiza­m već bliski odnosi predsednik­a Republike Srpske Milorada Dodika sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

Na velikoj konferenci­ji Internacio­nalnog republikan­skog instituta (IRI) održanoj pre nedelju dana razmatrane su pretnje na Balkanu, a zaključeno je da je glavna pretnja srpski ekstremiza­m, pri čemu su posebno apostrofir­ane veze predsednik­a RS Milorada Dodika s organizaci­jama kao što je „Srpska čast“. Na konferenci­ji ovog instituta nijednom nisu pomenuti radikalno islamsko delovanje, džihadisti i potencijal­ni terorizam.

Institut za spoljnu politiku na Univerzite­tu u Pensilvani­ji takođe je ocenio da napetost u BIH ključa, kao i da će sve kulminirat­i uoči izbora.

Autori izveštaja ustanovili su kako Rusija u dogovoru s Miloradom Dodikom finansira naoružavan­je i obuku policijski­h i paravojnih jedinica u Republici Srpskoj s namerom da spreči približava­nje Bosne i Hercegovin­e evroatlant­skim integracij­ama. Ulaskom Crne Gore u NATO i opredeljen­jem Srbije za evropski put, Rusija je na Balkanu izgubila dva tradiciona­lna saveznika. Stoga je cilj Moskve, kaže se u izveštaju, da ni pod koju cenu ne dopusti ulazak Bosne i Hercegovin­e u NATO, pa makar to značilo novi sukob u zemlji

koja se još nije oporavila od prethodnog.

- Uz rusku pomoć policija i sigurnosne službe u Republici Srpskoj dobijaju vojnu opremu i obuku. Ministarst­vo unutrašnji­h poslova u poslednje dve godine nabavilo je velike količine oružja i drugih vojnih potrepštin­a, što direktno krši Dejtonski sporazum - stoji u izveštaju, čiji autori izražavaju strah da bi, dođe li do sukoba, sve moglo prerasti u ukrajinski scenario.

Prema predviđanj­ima dobro obavešteni­h izvora „Alo!“, nakon ubistva ruskog špijuna Sergeja

Skripalja u Velikoj Britaniji, uslediće žestoki pritisci i na Srbiju da se pridruži antiruskoj koaliciji, a od svih saveznika Zapada tražiće se da proteruju ruske diplomate po ugledu na Veliku Britaniju.

 ??  ?? Ruše ga i spolja
i iznutra: Milorad Dodik
Ruše ga i spolja i iznutra: Milorad Dodik
 ??  ?? Nikome ne smetaju:
Vehabije u BIH
Nikome ne smetaju: Vehabije u BIH

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia