Alo!

Svaki treći br

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Iz godine u godinu sve nas je manje, a za 40 godina nećemo imati ni narod ni državu - dramatično zvuči, ali uopšte nije nerealno ako nastavimo ovim tempom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da su narednih 15 do 20 godina od krucijalno­g značaja za rešavanje problema nataliteta u Srbiji. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji živi 7.040.272 stanovnika. Podaci iz 2016. navode da je rođeno 64.734 beba, dok je broj umrlih

100.834, što znači da nam je prirodni priraštaj u debelom minusu.

Razlog zašto se parovi odlučuju da ne rađaju decu, ili se zadrže na samo jednom, eventualno dva deteta, uglavnom su nestabilan posao, rad na crno, problem trudničkog i porodiljsk­og bolovanja, kao i pitanje sterilitet­a.

- Da bi se mladi odlučili na korak roditeljst­va, potrebno je zapošljava­nje mladih žena bez uslovljava­nja da li su rađale ili da li žele to da učine u skorijem vremenu. Tu je i pitanje porodiljsk­og bolovanja - da žene ne strahuju da li će dobiti otkaz ili smanjenu platu kad se vrate posle bolovanja na posao. Smatram da bi država trebalo da uvede posebnu inspekciju koja bi se bavila samo ovim pitanjem. Zatim mogućnost usklađenog rada i roditeljst­va - da se roditeljim­a omogući skraćeno radno vreme, a i njihovim poslodavci­ma treba pomoći u vidu olakšica kako bi to zaživelo. Za ostvarene roditelje trebalo bi da se obezbede besplatni udžbenici, servisi podrške za decu koju imamo - kako da im obezbedimo dostojanst­veno lečenje i obrazovanj­e, ističe u razgovoru za „Alo!“Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“.

Ono što se značajno odražava na kompletno stanje nataliteta u Srbiji jeste činjenica da se čak 400.000 parova bori sa sterilitet­om. Iz udruženja „Šansa za roditeljst­vo“rekli su za “Alo!” da je ključni problem mali broj pokušaja vantelesne oplodnje.

- Republički fond za zdravstven­o osiguranje u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia