Alo!

U APRILU LETO I ZIMA NA SMENU

-

Tokom aprila možemo očekivati tri letnja, a imaćemo i do četiri mrazna dana, kada će minimalna temperatur­a biti niža od nule, prognoza je Nacionalno­g centra za klimatske promene Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda.

Dugoročna prognoza za naredni mesec pokazuje da će april biti topliji i prosečno vlažan. Prema do sada poznatim podacima, vreme za period oko Uskrsa biće prosečno za to doba godine. Naime, očekuje se da će temperatur­e ići od 10 do 15 stepeni, međutim, tih dana biće i velikih šansi za kišu.

U aprilu nećemo imati samo prolećne temperatur­e, već i mrazne dane. Očekuje se da broj mraznih dana, kada je minimalna temperatur­a niža od nule, u nižim predelima bude maksimum do četiri dana, a u brdsko-planinskim krajevima od sedam do 18 dana. U aprilu se prognozira­ju i tri prava letnja dana u nižim predelima, što znači da će tih dana maksimalna dnevna temperatur­a ići i do 25 stepeni.

Tokom aprila prognozira se prosečna količina padavina u većem delu zemlje, a na severozapa­du manji suficit padavina.

Srednja aprilska količina padavina u nižim predelima biće od 50 do 70 milimetara. Očekuje se da u aprilu broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 11 do 14 dana, a u brdsko-planinskim krajevima do 18 dana.

Sneg u aprilu ni prošle godine nije bila nikakva novost. Osim na planinama, 19. aprila zabeleo se Palić, gde je palo četiri centimetar­a snega, kao i Sombor i Loznica.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia