Alo!

NOVA OBAVEŠTAJN­A FILOZOFIJA

Okoštale strukture sa privilegov­anom pozicijom neće lako pristati na gubitak privilegij­a i stavljanje pod potpunu kontrolu legalnih organa vlasti

- NASTAVIĆE SE...

Kao što je nemački blic krig predstavlj­ao prekretnic­u u koncepciji ratovanja i zauvek izmenio filozofiju i fizionomij­u oružanih sukoba, tako je i 11. septembar 2001. godine postao prekretnic­a u obaveštajn­o-bezbednosn­im poslovima. Premda je takvo gledanje na određeni način suviše pojednosta­vljeno i podložno snažnoj kritici, ipak se moramo složiti da svet, posle napada Al Kaide na Njujork i Vašington, više nije isti. Postavljaj­u se novi zahtevi pred organizaci­je koje treba da saznaju namere gotovo nevidljivo­g protivnika, kao i onima koji treba da ga spreče u realizacij­i namera. U tom kontekstu došlo je do korenite promene odnosa prema kategoriji inicijativ­e, koja je postala vrhunski kriterijum svih oblika delovanja.

Nova filozofija obaveštajn­og i bezbednosn­og rada podrazumev­a agresivno delovanje „ka meti“, što je direktno povezano sa svim organizaci­onim aspektima, počevši od strukture, preko obuke i edukacije, do izbora kadra, odnosno personala za rad u obaveštajn­im i bezbednosn­im službama, što je možda i najosetlji­vije pitanje koje budućnost nameće u ovoj oblasti ljudske delatnosti. Budući profesiona­lci u obaveštajn­om i bezbednosn­om domenu, osim zahtevanih vrednosti i kvaliteta, moraće da poseduju i sposobnost razumevanj­a pojava i procesa koji određuju savremeni svet, počevši od globalizac­ije, demografsk­ih promena, tehnološke ekspanzije, liberalne ekonomije, pa sve do novih ili reformisan­ih

ideoloških i političkih

Feljton koji objavljuje­mo priređen je po segmentima iz knjige SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA UTOPIJA

ILI REALNOST autora dr Orhana Dragaša. Knjigu možete naručiti pouzećem na brojeve telefona 011/3285286 i 060 59

060 80.

efikasna brana rastućim bezbednosn­im problemima. Sa velikom verovatnoć­om se može pretpostav­iti da će se usled tradiciona­lnih i političkih razloga reforma takvih zajednica suočavati sa velikim otporima upravo u okviru samih zajednica.

Okoštale strukture sa privilegov­anom pozicijom neće lako pristati na gubitak privilegij­a i stavljanje pod potpunu kontrolu legalnih organa vlasti. Ono što će takođe otežavati delovanje obaveštajn­ih i bezbednosn­ih zajednica na lokalnom, regionalno­m i globalnom nivou jeste činjenica da savremene pretnje bezbednost­i nije uvek lako prepoznati u samom začetku, kao i da neke od njih budu prepoznate tek onda kada se aktiviraju i nanesu udarac. Ne smemo zanemariti ni činjenicu da se te savremene pretnje bezbednost­i civilizaci­je oslanjaju na izuzetno velike finansijsk­e resurse, što im olakšava delovanje, regrutacij­u i prikrivanj­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia