Alo!

Kazne od 50.000 do dva miliona dinara

KOMUNALNA INSPEKCIJA UBRZALA REGISTROVA­NJE STAMBENIH ZAJEDNICA

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

U Beogradu je registrova­no čak 30 odsto više stambenih zajednica od početka godine, nakon što je komunalna inspekcija krenula u kontrolu. U ovom trenutku u prestonici je registrova­no 12.948 zgrada. Kako „Alo!“saznaje, stanarima koji još to nisu učinili preti kazna od 50.000 do dva miliona dinara.

Prema podacima iz Javnog geodetskog zavoda i jedinstven­e evidencije stambenih zajednica u Beogradu, registrova­no je njih 12.948.

Najvrednij­i su bili Novobeogra­đani sa 2.133 registrova­nih stambenih zajednica.

- Komunalna inspekcija krenula je sa proverom registraci­ja zgrada krajem januara i u slučaju da zgrada nije registrova­na izdavala je upozorenje i rok od 30 dana za registraci­ju kako ne bi bili kažnjeni - ističe za „Alo!“Ljubiša Banovački, predsednik udruženja profesiona­lnih upravnika Beograda i dodaje da je ova mera urodila plodom.

- Nakon ovih kontrola, broj zahteva za registraci­ju stambenih zajednica povećao se za 30 odsto. Od svih registrova­nih stambenih zajednica, veoma mali procenat je onih koji su izabrali profesiona­lnog upravnika. Uglavnom su se opredeljiv­ali za upravnika komšiju. Komunalna inspekcija za sada nije kažnjavala, ali hoće kada Skupština grada odredi minimalnu cenu za prinudnu upravu, kao i za redovno održavanje. U Privrednoj komori kažu da će kazne za nere- gistrovane zgrade biti od 50.000 do dva miliona dinara - kaže Banovački.

Ukoliko stanari ne registru- ju zgradu u roku koji im je dat od komunalne inspekcije, dobiće prinudnog upravnika i svi stanari moraće da plate kaznu. Često postoji problem da se komšije usaglase u vezi sa registraci­jom, ali kako kaže Banovački, ne moraju svi ni da se slože.

- Dve trećine vlasnika stanova potrebno je da bi mogli da kontaktira­ju sa profesiona­lnim upravnikom i registruju stambenu zajednicu. Da bi izabrali komšiju upravnika, dovoljno je

51 odsto potpisa. Ukoliko stanari ne mogu da se usaglase u vezi sa registrova­njem i niko od vlasnika stanova neće da bude upravnik, onda dobijaju prinudnog upravnika i kaznu - kaže Banovački.

Kada se građani odluče da kontaktira­ju sa profesiona­lnim upravnikom, imaju mogućnost da izaberu jednog od pet do šest upravnika koje će im poslati Privredna komora Srbije i odabrati onoga čija im ponuda bude najviše odgovarala.

 ??  ?? Ljubiša Banovački
Ljubiša Banovački
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia