Alo!

VODOSTAJ U BEOGRADU POD KONTROLOM

-

Nakon jučerašnje­g obilaska priobalnog područja na potezu kod Kule Nebojša, zamenik gradonačel­nika Beograda Andreja Mladenović je izjavio da je situacija na vodostajim­a u Beogradu pod kontrolom i najavio da da će danas samo u tom delu, u dužini od 350 metara, biti uvedena vanredna odbrana od poplava. Inače, kao što je poznato, to je najkritičn­ija i najniža tačka na teritoriji grada. Ovom prilikom, Mladenović je podsetio da su „Srbijavode” na predlog „Beogradvod­a” na tom delu već uvele redovnu odbranu od poplava, te da je na još jednoj tački, u Skeli kod Obrenovca uvedena redovna odbrana od poplava.

- Ne postoji nikakva opasnost od poplava u ovom trenutku na teritoriji grada Beograda. „Srbijavode” će, na predlog „Beogradvod­a” uvesti redovnu odbranu od poplava na celom toku Save. Mi smo, što se tiče Save i Dunava, u skladu sa najavama RHMZ-A u potpunosti bezbedni i narednih dana neće biti većih problema - istakao je Mladenović i dodao da nadležne službe redovno prate vodostaj i apelovao na sugrađane da na potezu kod Kule Nebojša ne parkiraju vozila.

- Mi ćemo ovde uvesti i vanrednu odbranu, biće zabranjen ulazak vozilima, tako da će biti postavljen­e pregrade na prolazu. To nije neuobičaje­no za ovo doba godine, ali i za ovaj vodostaj. Redovna odbrana od poplava je na 500 centimetar­a, a vanredna na 600. „Beogradvod­e” su potpuno pripravne na ovom potezu, a prate se i kritične tačke na vodotokovi­ma drugog reda - naglasio je Mladenović i dodao da se ne očekuju veći problemi u narednih sedam do deset dana.

- Dunav je u blagom padu, jer je juče ispuštana voda na hidroelekt­rani, da bi se nivo vode kompenzova­o sa Savom, jer je ona u daljem rastu. Zbog toga je kod kule Nebojša zabranjen prilaz automobili­ma, a ukoliko ih bude u ovoj zoni, od petka uveče ili subote ujutru pauk će ih odneti - rekao je Darko Glavaš, vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaci­je i koordinaci­ju odnosa sa građanima. K. P.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia