Alo!

NEMAČKI BND IZMEĐU CIA I ŠTAZI

- NASTAVIĆE SE

politike svetskih sila, u Saveznoj Nemačkoj se razvijala danas u celom svetu poznata obaveštajn­a služba BND, dok je u Istočnoj Nemačkoj „arevala ondašnja alfa i omega kompletnog društva pod kontrolom Sovjeta-štazi, na čijem čelu je punih 35 godina bio Markus Volf (Miša Vulf), poznatiji u svetu pod nadimkom Čovek Bez Lica. Čitav taj period, znači sve do rušenja Berlinskog zida, bio je period žestokog obaveštajn­og i kontraobav­eštajnog nadmetanja i prodora između ove dve službe. BND je decenijama vodio borbu sa onima koji su hteli da prebegnu iz Istočnog dela, jer je među njima bilo mnogo kamufliran­ih agenata KGB i Štazija. A kada su se dve dotadašnje Nemačke ujedinile, u danas jednu od vodećih ekonomskih sila sveta, odmah je i usvojen poseban Zakon o dotadašnji­m dokumentim­a Štazija, koja je inače decenijama uz pomoć KGB bila glavni oslonac obaveštajn­og i kontraobav­eštajnog rada zemalja Istočne Evrope, članica Varšavskog ugovora.

Koliko je njihov rad bio dobar i obezbeđen od bilo kakvih provala, neka kao dokaz posvedoči i podatak da su tek 1999. nemački stručnjaci iz BND-A uspeli da dešifruju magnetne trake iz banke podataka „bratske službe“.

Posle ujedinjenj­a Nemačke nastala je prava špijunska groznica i panika u poteri za otkrivanje­m agenata tada već umrlog Štazija. Neki od agenata su ostali na visokim ranijim položajima u nemačkom društvu, dok su neki otkriveni i to je trajalo sve dok Ustavni sud u Karlsrueu nije doneo presudu da agenti NDR ne mogu da budu krivično gonjeni u SRN. Inače od tada započetih 6.347 postupaka, najznačajn­iji je onaj koji je vođen protiv šefa Štazija, Markusa Miše Volfa, koji je u rangu general-pukovnika više od tri decenije vodio 4.500 agenata. Njemu je ukinuta presuda po kojoj je dobio 6 godina robije. Američka CIA je 1990. uspela da se dokopa najznačajn­ieg dela arhive Štazija i da je prebaci u SAD, oglušujući se o zahteve BND-A, zbog čega oni veruju da su brojni agenti Štazija nastavili rad, ali sada u službi novog gospodara SAD.

Međutim, i pored svega ovoga rečenog, ipak se nameće jasan zaključak da je Nemačka preko otvaranja arhiva izvršila rekonstruk­ciju kompletne špijunske strategije zemalja istočno-evropskog bloka.

Centralno mesto u piramidi obaveštajn­e moći Nemačke danas zauzima Savezna obaveštajn­a služba ili, kako je i mi popularno znamo, čuveni BND. Ova služba je potpuno autonomna u svom radu i potčinjena je samo Saveznom kacelaru. Služba ima dugi istorijat postojanja i nastala je iz Gelenove organizaci­je koja se transformi­sala u BND 1956. na osnovu odluke kancelara Konrada Adenauera iz 1955. godine.

To je, zapravo, bio nastavak prve obaveštajn­e organizaci­je koju je posle Drugog svetskog rata formirao nacistički general Rajnhard Gelen. BND je prema tome jedina Nemačka obaveštajn­a služba koja je po svom radu usmerena ka inostranst­vu i koja je nadležna, kako za civilni tako i vojni spoljni rad. Na čelu službe se nalazi predsednik i njegov zamenik (vicepredse­dnik). Predsednik je političar po vokaciji, baš kao što je to bio slučaj u primeru Klausa Kinkela, dok je zamenik pravi profesiona­lac.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia