Alo!

Razdvojiti sport i politiku

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Da li će Novi Sad od 9. do 13. maja biti domaćin Evropskog prvenstva u karateu za sada niko ne zna, a prema rečima Igora Mirovića, najviši državni organi tu odluku moraju da donesu najkasnije za dan-dva.

Predsednik vojvođansk­e vlade i kopredsedn­ik organizaci­onog komiteta ovog takmičenja u razgovoru za „Alo!“otkriva da svaki dan prolongira­nja ove odluke stvara sve veći problem.

- U ponedeljak sam uputio zvanično pismo Vladi Republike Srbije i Ministarst­vu omladine i sporta u kojem sam objasnio u kakvoj se situaciji nalazimo i tražio da se izjasne o daljim potezima. Situacija u kojoj se nalazimo nije prijatna, a gore bi bilo samo ukoliko bismo zakasnili sa zauzimanje­m stava, ma kakav bio kaže Mirović i nastavlja:

- Situacija je takva da Kosovo ulazi u sve veći broj sportskih organizaci­ja u Evropi i svetu, što nama stvara veliki problem. S jedne strane, naravno da ne želimo da se takmičimo protiv ekipa i pojedinaca iz kvazidržav­e, dok s druge strane možemo da se suočimo sa velikom kaznom. Upravo zbog toga moramo hitno, najkasnije u narednih nekoliko dana, dobiti instrukcij­e šta treba da radimo.

Rezultati na poslednjim takmičenji­ma govore da karatisti s Kosova poseduju kvalitet koji bi mogao da se pretoči u neku od medalja, pa postoji bojazan da se u Novom Sadu čak intonira himna nepriznate države Kosovo.

- Sve je to tačno, baš kao što je tačno da i srpski takmičari Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije, pričao je nedavno o statusu Irana u toj organizaci­ji, pa se tom prilikom dotakao odnosa Srbije i Kosova. - Ceo sportski pokret bi trebalo da bude jedinstven i objasni vlastima da to više ne može tako da se dešava. Ja jesam Srbin, ali isto tako moram da branim interese sportista koji dolaze s Kosova. Nužno je shvatiti da je sport potpuno odvojen od politike i loši odnosi između zemalja ne bi trebalo da se odnose na sportiste. Ne smemo dozvoliti da se politika meša u sport - rekao je Lalović. imaju kvalitet za medalju, pa se nadamo da će se naša himna oriti Novim Sadom, ukoliko se održi EP. Mi smo u organizaci­jskom smislu uradili sve da takmičenje bude na vrhunskom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia