Alo!

Terasa kao oaza mira!

kad Pre sadnje ili sejanja bitno je da istražite zahtevaju li sunčani cvetaju određene biljke, ili senoviti položaj i koji im tip tla odgovara

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Cvetna raskoš može i najmanji balkon pretvoriti u intimnu oazu mira i opuštanja. No, s obzirom na to da je i na najvećim balkonima i terasama prostor prilično ograničen, pomno planiranje još je važnije nego u vrtu.

Mislite „uspravno“

Trik je u tome da „razmišljat­e vertikalno“. Lonce s cvećem možete poslagati na police ili obesiti na omču od konopca, te tako iskoristit­i prostor. Ako dobro učvrstite nosače za žardinjere, i prozor može postati rascvetana oaza. Mesto koje odredite za svoj mali vrt mora biti pristupačn­o kako biste bez teškoća mogli da zalivate cveće i zaštićeno od jakih

vetrova. Takođe, potrebno je pripaziti da ne oštećujete balkon ili zidove dok sadite ili zalivate cveće. Izmerite koliko mesta imate kako biste procenili koliko cveća možete posaditi. Razmislite na šta nameravate da poslažete saksije

- staru policu za knjige, metalnu policu ili klupu.

Pre nego što se bacite na kupovinu, napravite mesta za vrt. Nabavite ili izradite police i odredite gde ćete držati rukavice, vrtne alate i đubrivo. Zatim postavite prazne posude na mesto kako biste proverili ima li mesta za sve.

Kad cveta

Pre sadnje ili sejanja bitno je da istražite kad cvetaju određene biljke, zahtevaju li sunčani ili senoviti položaj i koji im tip tla odgovara. Većina biljaka za balkone i terase uspeva dobro ako su potpuno izložene suncu.

Na koju stranu

Na površinama okrenutim prema jugu može se postići najveće cvetno bogatstvo pod uslovom da biljke dovoljno zalivate, što može biti vrlo zahtevan posao tokom letnjih dana. Na istočnoj i zapadnoj strani uspevaju biljke koje ne cvetaju tako bogato, ali zato im treba manje vode, pa ih je lakše održavati.

Kadifa se sadi u maju, a cveta sve do kasne jeseni. Vrlo je otporna i nezahtevna - uspeva u svim tipovima tla. Potreban joj je sunčani položaj. Jednostavn­o se razmnožava semenjem iz ocvalih, suvih cvetova.

Muškatla

Puzeće muškatle najbolje je saditi u viseće posude ili na kraj ograde tako da naprave slap od cveća. Postoje još i grmolike, engleske i mirisne. Traže propusno tlo, vole sunce, ali uspevaju i u poluseni.

Dragoljub

Kadifa

Postoje vrste dragoljuba niskog rasta i penjačice koje se uspinju uz potporu. Odlično uspeva na severnim, senovitim položajima,

ali na suncu stvara više cvetova. Odgovara mu siromašno tlo i ne voli prejako đubrenje.

Fuksije

Fuksije vole polusenovi­ta mesta. Ima ih u raznim oblicima i deluju vrlo elegantno. Prezimljav­aju u zatvorenom. U proleće se orežu, presade u novu posudu i iznesu.

Petunija

Petunija se sadi u visoke i samostojeć­e posude i na južnu, istočnu ili zapadnu stranu. Što joj je više sunca dostupno, to je raskošnija. Treba joj mnogo đubriva. Noću ispušta snažan miris, koji privlači noćne leptire.

Lepi jova

Lepi jova uspeva na polusenovi­tim mestima, ali i u seni. Potrebno mu je mnogo vode, tim više što je mesto na kojem raste sunčanije. No, ne treba ni preterivat­i jer koren u vlazi može istrunuti.

Dalija

Daliju je najbolje posaditi na mestu gde nema sunca ceo dan. Treba je redovno zalivati, posebno leti. Kad ocveta, skrati se, iščupa iz zemlje osuši i čuva u podrumu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia