Alo!

Ferguson pred BANKROTOM!

Zbog izbegavanj­a plaćanja poreza kroz ulaganja u filmske projekte, ser Aleks bi mogao ostati bez prebijene funte

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Legendarno­m treneru Mančester junajteda Aleksu Fergusonu (76) preti bankrot zbog loših investicij­a tokom karijere na „Old Trafordu“!

On se nalazi na listi od 780 bogatih ličnosti koje su zarađen novac ulagale u šeme koje su služile za izbegavanj­e poreza. Veruje se da su svi zajedno uložili oko 2,5 milijardi evra, a među njima su osim fudbalera, i biznismeni, bankari i poznate ličnosti iz Engleske. Ostrvski mediji ne navode tačno koliko novca Fergi duguje nakon što je donesena presuda na njegovu štetu, već samo naglašavaj­u da svako ko je uložio 200.000 evra, sada bi mogao da plati i do 4.000.0000 evra, odnosno 20 puta više novca.

A o čemu se zapravo radi? Stvar je u tome da su sportisti, bankari i biznismeni kupovali prava na filmove još pre nego što su oni dolazili do filmskih studija. U većini slučajeva bile su uključene i pozamašne pozajmice novca, na koje su se kasnije dobijale poreske olakšice, ali je utvrđeno da je to bio način za izbegavanj­e poreza.

Nije samo Ferguson u problemu. Takođe i bivšem selektoru Engleske Glenu Hodlu (60) preti ozbiljna kazna. Štaviše, u navodno muljanje su uključeni i Šveđanin Sven Goran Erikson, kao bivši igrači premijerli­gaških klubova Norberto Solano,

Sten Lazaridis,

Gordon

Djuri i Bari Ferguson. Na udaru je i Dankan Ferguson, sadašnji menadžer Evertona. On je proglasio bankrot na zahtev vladine organizaci­je koja se bavi proverom plaćanja poreza 2016. godine.

Karl Džekson, stručnjak za porez na Ostrvu, rekao je:

- U nekim slučajevim­a ljudi će morati da plate baš mnogo više novca nego što su dali pre deset godina. To uključuje i fudbalere i menadžere koji su bili na vrhu karijere. Tada su imali novca, a sada nemaju tako velika primanja.

Ikpro, udruženje bivših igrača iz Engleske, obećalo je da će pomoći ugroženima.

 ??  ?? Ne piše mu
se dobro: Aleks Ferguson
Ne piše mu se dobro: Aleks Ferguson
 ??  ?? I on je na listi muljatora: Glen Hodl
I on je na listi muljatora: Glen Hodl

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia