Alo!

Ramušova slikarka POKRALA SRBIJU!

-

Haradinaje­va Albanka krade srpska umetnička dela! Albanska slikarka Saranda Džemajli, bliska prijatelji­ca kosovskog premijera Ramuša Haradinja, preslikava remek-dela jednog od naših najvećih slikara Paje Jovanovića, ne navodeći pritom da se radi o reprodukci­ji slika srpskog slikara, kao ni nazive slika.

- Kradu našu zemlju, nošnju, epsku poeziju, žele da nam otmu manastire i crkve, a sad još i ovo. Albanka Saranda Džemajli poput Paje Jovanovića. Oni se trude koliko mogu da nam sve preotmu, nadam se uzalud, ali ovo nije ni naivno ni smešno - jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Istoričar Predrag Marković za „Alo!“kaže da ga ne čudi što Albanci ponovo bez srama prisvajaju našu baštinu.

- Ne može ona ništa da uradi velikom Paji Jovanoviću i da mu naškodi, ali je to bruka, čisti lopovluk. Nije ovo prvi put da oni nešto naše prisvajaju i plagiraju, ali šta da rade kada nemaju skoro ništa svoje - kaže Marković.

Dragomir Acović istoričar

umetnosti i heraldičar za naš list navodi da je očigledno da je ova albanska slikarka napravila izuzetno lošu kopiju čuvene Jovanoviće­ve slike koja se zove „Borba petlova“.

- A to što ona nije naznačila čija je to slika, nije toliko ni bitno kada se uzme u obzir koliko je ta slika poznata. Svi znaju da je to Pajina slika - kaže naš sagovornik.

J. Đondović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia