Alo!

Ozbiljna muljačina!

-

Fakat je da živimo i budimo se pod stresom. Takođe je fakat da je stres vrlo ozbiljno stanje organizma koje, ukoliko se ne obratimo specijalis­ti, može da izbije na bilo kom organu u organizmu, donoseći bolest, infarkt, šlog... Kad smo to shvatili, dakako da je fakat da pomoć moramo potražiti u lekarskoj ordinaciji, a ne u kozmetici i gaćama! Nije vam jasno?

Trenutno postoji čitava paleta antistres krema za lice, seruma za kožu, kupki, maski za lice, donjeg veša, pudera i dezodorans­a protiv znojenja, koje se na svakom koraku nude sluđenim ljudima.

Kako stručnjaci objašnjava­ju, velike kozmetičke kuće shvatile su da reč stres pije vodu kod muškaraca i žena, koji kupuju te proizvode, a kompanije koje ih prave zgrću novac. Razlog je - svi smo pod stresom! I nemamo vremena da se bavimo njime. Nemamo vremena da izostajemo s posla i odemo kod doktora, nemamo vremena da posle posla odemo u ordinaciju jer nas kod kuće čekaju deca, spremanje kuće, večere i sutrašnjeg ručka. Onima kojima je jasan mehanizam delovanja stresa, a verujte, malo ih je koji znaju šta nam celodnevno lučenje hormona stresa - adrenalina i kortizola radi u telu, jednostavn­ije je da svrate i kupe neku antistres kozmetiku, gaće ili brusthalte­r. Namažu kreme na kožu, obuku donji veš i veruju da je učinak baš onakav kakav bi trebalo da bude.

Psihoterap­euti i dermatoven­erolozi listom tvrde da to nije način borbe protiv pošasti današnjice, dok stručnjaci za tržište idu korak dalje, tvrdeći da nam tvorci antistres drangulija vređaju inteligenc­iju, prodaju mačku u džaku i kažu da tu ima posla za tržišnu inspekciju.

Shvatili ste poentu! Kada više ne možete da izdržite pritisak, pucate po šavovima i vrištite na reč koju vam je neko uputio, povucite ručnu i pravac na vrata doktora. Nikako na ona od kozmetičar­ske radnje! Pa fakat!

 ??  ?? Radmila Briza novinarka
Radmila Briza novinarka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia