Alo!

Blendere kupujemo na rate, voće na recku?!

-

U potrazi za zdravim životom pokupovali smo na rate sokovnike, šejkere i frape blendere, ne sluteći da nećemo imati šta da stavimo u njih. Cene svežeg voća i povrća na pijacama i u marketima porasle su van svih očekivanja, a obroci kakve nutricioni­sti preporučuj­u postali su privilegij­a onih sa najdubljim džepom.

Na pijaci smo zatekli Beograđank­u Mirjanu Ilić (34), koja je unezvereno gledala cene svežeg sezonskog voća i povrća i snebivala se.

- Kupila sam sokovnik koji me je koštao 15.000 dinara, otplaćujem ga na rate i verujte mi da nemam šta da stavim u njega. Cene voća otišle su u nebesa, pitam se ko to kupuje. Da bih dobila samo dve čaše sveže ceđenog soka od jabuke, šargarepe, cvekle, đumbira i banane, treba mi 500 dinara, a za taj novac mogu da kupim dva kilograma krilaca. Pomnožite 500 sa 30 dana, plus ratu od hiljadu

dinara za otplatu blendera i dobićete da ja nemam šta u njega da stavim. Računica je čista: mesečno mi treba bar 15.000 dinara - rekla je ona i dodala:

- Pogledajte cene sezonskog voća. Kilogram jagoda košta više nego kilo pilećih grudi, a u sveže maline mogu jedino da gledam. Blender na rate, voće ću kod Mare na recku. Eto kako će da bude.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača, pripisuje nezavidnu situacija na tržištu uvozničkom lobiju.

- Basnoslovn­e cene na tržištu mogu se pripisati uvozničkom monopolist­ičkom lobiju, posebno kada je reč o citrusima, a i ostalom voću i povrću. Cene jesu takve da se čovek zapita, ali kada se uzme u obzir odakle dolazi to voće… Zdravo mogu da se hrane samo oni koji jedu kavijar i lažni kavijar - objasnio je on bezobrazno visoke cene voća i povrća koje jednako viđamo u trgovinski­m lancima i na pijacama.

Nutricioni­sti svakodnevn­o apeluju da vodimo računa o ishrani i da unosimo vitamine iz svežih namirnica, bilo da se radi o voću ili zelenišu, stoga nas ohrabruju da u energetske šejkove, ili žargonski rečeno vitaminske bombe, dodajemo med, čija cena se kreće od 1.100 dinara pa naviše, te čija semenke koje ne možete pazariti ispod famoznih 2.700 dinara po kilogramu. J. M.

 ??  ??
 ??  ?? Vruće cene na pijacama
Vruće cene na pijacama
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia